Egyik legnagyobb globális környezeti probléma a szemetelés. Ahhoz, hogy egy problémát tényleg értsünk és megoldást tudjuk keríteni rá, érdemes minden oldalról megvizsgálni. A szemeteléssel kapcsolatosan már számtalan témában olvashattunk, de most mégis próbáljuk egy talán nem mindennapi oldalára felhívni a figyelmet.

Az autópályák sivársága és egyhangúsága nem is sejteti, hogy milyen környezeti katasztrófákat von maga után, és itt most nem a felhúzására kell gondolni. Egy-egy pihenőhelyen találkozhatunk kihelyezett szelektív hulladékgyűjtőkkel, amelyek azt sejtetik, hogy nemes célt szolgál a környezetért.

Ha sűrűn utazunk és vesszük igénybe az autópályákat, akkor szembesülhetünk a szomorú valósággal. A kihelyezett kukák mellé rengetegszer helyeznek ki bútorokat, háztartási hulladékokat vagy akár – illegális szemétlerakónak tekintve az utakat – elektronikai eszközöket és/vagy veszélyes hulladékokat is.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Föld napja alkalmából idén két alkalommal is közel 350 tonna szemetet gyűjtött össze az általa felügyelt utak és pihenőhelyek környezetében – így kapcsolódva a TeSzedd kampányhoz.

Nyilván egy év alatt nemcsak a Föld napja jóvoltából állnak neki szemetet gyűjteni, hanem éves szinten komoly ütemezett tervekhez ragaszkodva gyűjtik a hulladékot az országos úthálózaton.

A folyamatos begyűjtés hatalmas költségekkel jár, ami elveszi és korlátozza a környezetvédelemre fordítható anyagi forrásokat. Gondoljunk bele: ha nem szemetelünk, akkor nem kell mit takarítani utánunk és más, jobban rászoruló ágazatok támogatására fel lehetne használni azt az összeget, amelyet utánunk „takarításra” költenek el, annak érdekében, hogy környezetünkben minél kevesebb kárt okozzunk.

aÉves szinten közel 1,5 milliárd forintos terhet okozunk környezetünknek, csupán csak azzal, hogy az autópályákon és mentükön elszórjuk szemetünket, körülbelül egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékát hagyjuk gondatlanul magunk mögött, amikor továbbhajtunk. Muszáj a tudatosságra összpontosítani, hiszen a problémát máshogy nem lehet megoldani.

Előző cikkBosco Verticale, avagy a függőleges erdő
Következő cikkNagy a baj: fokozódik az aszály, hódítanak az invazív rovarok, romlanak az erdők