A hulladékkal való mindennapos problémát nem kell bemutatnunk, azoknak az olvasóinknak, akik egy kicsit is böngésztek már oldalunkon. Tudjuk, hogy van, hogy kellene ellene tenni, hogy vannak, akik tesznek is és nem csak az eldobott cigarettacsikk okoz globális nehézségeket. Sokszor körbejárt téma ez, de talán arról még nem esett annyi szó, hogy a tengeri hulladékkal mit is lehetne kezdeni.

Egy magyar startup – a Moseanic – pontosan ezzel foglalkozik, a tengeri hulladékból csinál designer darabokat. Az egyik legújabb és innovatívabb munkájuk, amelyet a Milánói Design Héten is bemutattak a tavalyi évben, az Moseanic lámpa. Ez a lámpa attól lesz különleges, hogy tengeri hulladék felhasználásával alkotják meg.

Mivel a gyártáshoz óceáni műanyaghulladékra van szükség – és országunk híján van belőle – ezért olyan partnert kellett keresnie a startupnak, amely rendelkezik ilyen hulladékkal. Így csatlakoztak a szlovének, akikkel a prototípust közösen fejlesztették ki. A designer lámpák előállításához napi 450 kg szemetet kell gyűjteni, amit a horvát tengerpartokról sikerül is.

A partokról összegyűjtött hulladékot gépekkel felőrlik, természetes anyagokkal összekeverik majd felcsiszolják. Így jön létre az úgynevezett terrazzo anyag, amelynek nagyon jellegzetes textúrája lesz. A benne rejlő műanyagdarabkák színe és mérete eltérő, ezáltal lesz nagyon egyedi és designer darab, de mégis környezetkímélő lesz az anyagkeverék. Ha meg van az anyag akkor kiöntik a kör alakú lámpaformát, majd LED-es fényforrást szerelnek be.

Különleges és környezettudatos választás lehet otthonunkba, egy igazi gyöngyszeme lehet otthonunknak. Igen ám, de mindenki pontosan tudja, hogy a designer darabok nem a kedvező áraikról ismeretesek, ahogy jelenesetben sem az akciós osztályon kell keresnünk… Egy lámpa ára 800 euró, ami közel 300 ezer forintot jelent. Szép dolog a tudatosság, de nem sajnos ebben a felállásban nem engedheti meg magának mindenki.

Előző cikkNespresso és az újrahasznosítás
Következő cikkEurópa kialakuló étrendje a pandémia alatt