A fogamzásgátlás mindig is a nők feladata volt. Sajnos, akár az egészségük kárára is mehet, hogy a nem kívánatos terhességeket megakadályozzák. A legismertebb módszer a tabletták fogyasztása, amely hormonális. Ebből kifolyólag jelentős változásokat képes okozni a női szervezetben.

Ugyanakkor vannak másfajta és ismert, hormonális és nem hormonális készítmények, amelyek hatékonyan akadályozzák meg a megtermékenyülés folyamatait.

Ha nem akarunk mindennap figyelni a tabletta bevételére akkor ideális megoldás lehet a hüvelyi fogamzásgátló gyűrű. A gyűrűt 3 hétre kell behelyezni a hüvelybe, majd 1 héten át nem szabad alkalmazni. Alkalmazása roppant egyszerű, de problémás lehet az idegen testrész érzete.

Létezik még fogamzásgátló tapasz is, amely hasonló elven működik, mint a tabletta. Azzal a különbséggel, hogy ezt a 3-4 centis tapaszt hetente kell cserélni 3 héten keresztül. Ez a módszer a vérbe sugározza a hormonokat, így akadályozva a teherbeesést.

Választható fogamzásgátló módszer a kombinált hormonális injekció. Ezt elegendő havonta adagolni és kellőképpen képes kifejteni a hatékonyságát, ugyanakkor többen számolnak be kellemetlen mellékhatásokról is.

Az intrauterin vagy más néven spirál egy méhen belüli védekezési lehetőség, amit a méhbe helyeznek és progeszteront fecskendez mindennap a szervezetbe.

Vannak vény nélkül kapható fogamzásgátlószerek is, ezek a spermicidek. Ezek krém, zselé vagy kúp formájában vásárólhatók meg a patikában. Lényegük, hogy megbénítják vagy elpusztítják a spermákat, így megakadályozva eljutásukat a petéig.