Európát és a legtöbb földrészt is erőteljesen sújtotta aszály a tavalyi évben. A vízhiány egyre súlyosabban érinti a környezetünket, ebben nincs kétség. Ez a mezőgazdaságban figyelhető meg leginkább, de más iparágakat sem kímél, mint például az élelmiszeripart, a gyógyszeripart, és még a csúcs technológiákat is veszélyeztetheti.

Egy tanulmány szerint azonban van rá megoldás!

A csapadékos területeken az eső gyűjtése, annak megtartása kiemelkedően fontos, úgy a szárazabb vidékeken a tengervíz sótalanítása lehetne egy jó alternatíva, de ez még jelenleg nincs tökéletesen kifejlesztve. Még egy megoldás üti fel a fejét, a szennyvíz tisztítása, majd annak újbóli felhasználása. Ez utóbbiban én nem nagyon hiszek, és nem is tartom gusztusosnak, sem egészségesnek, de ha a szükség úgy hozza…reméljük a legjobbakat.

A fent említett szennyvíz újra tisztítását már elkezdték Belgiumban, Flandriában. Az eddigi adatok alapján 2031-re elérhetik, hogy fedezni tudja a háztartások vízellátásának egy részét (kb.26 százalékát).

Más alternatívák is vannak!

A mezőgazdaságban is érdemes átállni egy takarékosabb üzemmódba. Talán mára kialakult egy ilyesfajta gondolkodás a mezőgazdaságban, már ahol megtehetik. Ez alapján érdemes áttérni a csepegtető, illetve locsoló öntözésre az árasztásos öntözés helyett, amely akár 30-60 százalékkal csökkentené a vízfogyasztást.