Ha bevásárlásainkat előszeretettel végezzük Interspar- vagy csupán Spar-üzletek egyikében, akkor változást vélhetünk felfedezni augusztus 1. óta. Ugyanis már csak biológiailag lebomló zacskókba tudjuk a zöldséget vagy gyümölcsöt belehelyezni az áruházakban, így véglegesen elbúcsúzhatunk a Spar jóvoltából az eddig használt hagyományos műanyagtasakoktól.

Természetesen a bevezetés előtt tesztelték több boltban – pontosan 9 tatabányai üzletben –, hogy a vásárlók hogyan reagálnak a változásra. Az áprilisban lezajlott próbahónap után végleg bevezették az eljárást.

A vásárlóknak megmaradt a saját választási lehetőségük is, ugyanis az újonnan megvásárolható (15 forintos összegért) biológiailag lebomló, újra felhasználható zacskó helyett akár magukkal hozhatják a saját csomagolóanyagukat is, vagy van lehetőség csomagolásmentesen is megvásárolni a kívánt zöldségeket és gyümölcsöket.

Az új zacskó „jelképesnek” nevezett 15 forintos vételára sokakat motiválni fog, hogy tudatosabban éljenek. Hiszen sokszor 15 forint nem a világ pénze, de utána sok háztartásban a kukában fogja végezni, vagyis egy hónapban akár több száz forintokat hajíthatunk a szemetesbe. Viszont, ha van otthoni komposztunk, akkor inkább dobjuk oda, hiszen az újfajta zacskók komposztálhatóak. A döntés a mi kezünkben lesz vásárlás után, hogy a komposztba vagy a kommunális hulladéktárolóba helyezzük.

Minek köszönhető a változás?

A korábban használt és mindenki által jólismert műanyagzacskókból éves szinten 250 millió darabot használtunk el csak az itthoni SPAR- és INTERSPAR-üzletekben. Ez a hatalmas mennyiség 450 tonna műanyagot jelent, ami a környezetünkbe bekerült és ott akadályokat nem ismerve pusztításokat végzett. Így a mostani újítás által remélhetőleg ennyivel redukálódik majd a műanyag-felhasználás az itthoni üzletekben.

Az biológiailag lebomló zacskó jól terhelhető, hiszen rugalmas anyaga miatt ellenállóbb, viszont pékáruk tárolására nem lesz annyira alkalmas, mint a hagyományos műanyag volt: nedvszívó képessége erősebb, ezért hamarabb kiszáradhatnak benne a péktermékek.

Az új dolgok mindig változásokat rejtenek magukban, amelyen nem feltétlen rosszak. Egy szokás is lehet hasznos, még akkor is, ha rákényszerül az ember. A SPAR újításához úgy kell hozzáállnunk, mint egyfajta motivációhoz a környezetünk megmentéséért.

Előző cikkMérések bizonyítják, hogy nem veszélyes az 5G-sugárzás
Következő cikkKomposztálj a lakásban!