A menta minden ember életében jelen van, ugyanis a leggyakoribb ízesítőszer fogkrémek, szájvizek és rágógumik gyártásakor. Nade valóigazából a mentát ennél sokoldalúbb értéke miatt érdemes fogyasztani, mint gyógynövényt.

A kozmetikai iparban is előszeretettel alkalmazzák ezt a fajta gyógynövényt. Elsősorban érdemes gondolni itt a szájvizekre, a fogkrémekre, az illatszerekre, a krémekre és mindenféle fürdőszerekre. Ugyanakkor a spa-élményt mi magunk is könnyedén megteremthetjük otthonunkba egy csésze mentatea segítségével és már kész is hűsítő lábfürdő.

A gyógyászatban előszeretettel használják görcsoldóként, illetve antibakteriális hatása miatt is. Alkalmazható emésztési zavarok, puffadás és epehólyak és/vagy epevezeték gyulladásos megbetegedések kezelésére egyaránt. Külsőleg is alkalmazható illóolaj formájában elsősorban meghűléses betegségek, köhögés esetén.