Sok nő próbálja mesterséges módon megakadályozni a (még) nem kívánatos terhességet. Ugyanakkor mikor úgy érzi, hogy eljön életében a családalapítás ideje sokaknak nehézséget okoz a türelem.

A tabletta (vagy bármilyen hormontartalmú fogamzásgátló készítmény) abba hagyása nem azt jelenti, hogy a teherbeesés lehetősége azonnal újból fennáll. Mivel a fogamzásgátlók többsége ösztrogént és progesztrint tartalmaz, amelyek gátolják a peteérés folyamatát és megakadályozzák a megtermékenyített petesejt beágyazódását a méhbe.

A fogamzásgátló tabletták a női ciklus mesterséges módon szabályozza, a vérzés nem valódi, hanem megvonásos lesz, amely a teblettaszünet alatt jelentkezik. A tabletták a női hormonokat álladó szinten tartják.

Ugyanakkor ahhoz szervezetünknek mind időre van szüksége, hogy a mesterségesen irányított ciklusból visszaálljon a saját irányítása alá és újra induljon a peteérés. De ez személyenként eltérő.

Függ attól, hogy milyen hosszú időintervallumban történt a tabletta szedése. Minél hosszabb ideig szedte valaki a tablettát, annál tovább tarthat a természetes visszaállása a szervezetnek.

A nő életkora is befolyásoló tényező lehet. Független attól, hogy milyen fogamzásgátló készítményt használt, ha használt. A kor előrehaladtával a petefészkek működése és petesejtek minősége gyengül.

Illetve az egészségügyi állapottól is függhet a fogantatás. Vannak olyan betegségek, amelyek hátráltatják a termékenységet.

Általánosságban, ha minden rendben van az egészségünkkel és nem évtizedeken keresztül szedtünk egy gyógyszert akkor 1-3 hónapon belül visszatér a termékenység. De ez nem feltétel nélküli, mivel minden ember más és már, ezért nem lehet pusztán statisztikákra alapozni.