A hulladék kérdése még mindig eget rengető probléma napjainkban is. Sajnos ez a gond egyre inkább nem látszódik fejlődő tendenciát mutatni annak ellenére, hogy százalékos arányban néha-néha felröppen egy pozitív hír is.

Sajnos a legnagyobb probléma napjainkban, hogy a hulladék számottevő része még mindig lerakókban, égetőkben vagy még rosszabb esetben a természetben végzik. Egy 2021-es adat szerint a közszolgáltatás keretében összegyűjtött hulladék közel 60%-a hulladéklerakóban végzi. Ennek a 60%-nak jelentős része újrahasznosítható, illetve energetikailag hasznosítható lenne. Bizonyított tény, hiszen az EU tagállamai közül van olyan ország, ahol a nem hasznosított hulladék százalékos aránya csupán három (3%).

Sokszor olvashatunk arról, hogy egyre több újrahasznosítható anyag bevezetésére kerül sor, ami természetesen egy szuper dolog abban az esetben, ha valóban újrahasznosításra kerül. Ameddig csak a kukába dobjuk és nem foglalkozunk a lehetőséggel addig csak egy újabb szemétről van szó, ami megnehezíti a körforgást és terhet ró a környezetre.

A gond még mindig a mindennapi gondolkodásban van. Ha nem tudjuk belátni, hogy mekkora kárt okozunk környezetünk által saját magunk életében, addig nem tudunk előre lepni egy zöldebb jövőbe. Muszáj szemléletet váltanunk és tudatosan élnünk, hiszen energiát, időt és pénzt spórolhatunk meg a Föld és magunk számára egyaránt.

Forrás [Zöld ipar magazin 2021/2]
Előző cikkMegnövekedett a vízfogyasztás idehaza
Következő cikkKávézz tudatosan!