A túlzott cukorfogyasztás akár a függőséget is okozhat. Ráadásul olyan mértékben, mintha nikotinról vagy alkoholról beszélnénk. Komoly egészségügyi panaszok, betegségek hátterében a megnövekedett cukorfogyasztás áll, mint pl. az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri panaszok, rák, asztma vagy akár a depresszió.

Mivel nagyjából minden élelmiszerben van cukor – ízfokozás vagy tartósítás céljából – ezért nehéz teljesen cukormentes életet folytatni. Ugyanakkor figyelhetünk, hogy ne a cukros nasikat fogyasszuk akkor, ha csak gyors harapnánk valamit.

A legfontosabb az az, hogy reggelire mit eszünk. Ha már korán reggel megemelkedik a vércukorszintünk akkor egésznap éhségrohamok fognak minket gyötörni. Ilyenkor előszeretettel eszünk gyors egy csokit vagy szőlőcukrot, ami megint csak a következő éhségrohamot fogja eredményezni.

Szóval, inkább szánjunk rá időt és energiát, hogy mi magunk készítsük el hozzáadott cukor nélkül a napi reggelinket, hiszen így a legnehezebb napokon is támogatjuk saját szervezetünket.

Hoztunk egy tuti reggeli receptet:

Zabos süti

Hozzávalók:

  • 1 csésze zabpehely
  • 1 banán
  • 2 tojás
  • ½ tk vanília kivonat
  • ½ tk fahéj
  • 1 ek mandulavaj
  • ½ csésze cukrozatlan mandulatej
  • ¼ csésze fagyasztott áfonya

A tálaláshoz:

  • ½ csésze natúr görög joghurt
  • ¼ tk vanília kivonat
  • ¼ tk fahéj

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy turmixgépben – az áfonya kivételével – keverjük össze a hozzávalókat és addig turmixoljuk, amíg sima és krémes keveréket nem kapunk. A zabkeveréket egy tepsibe öntjük és egyenletesen elosztjuk. A tetejére mehet a fagyasztott áfonyát, és 40-45 percig sütjük. Amíg a zab sül, keverjük össze a görög joghurtot a vanília kivonattal és a fahéjjal. A kész, forró süteményt a joghurtos öntettel fogyasztjuk. Ezt a mennyiséget érdemes két étkezésre elfogyasztani.