A túlzott cukorfogyasztás akár a függőséget is okozhat. Ráadásul olyan mértékben, mintha nikotinról vagy alkoholról beszélnénk. Komoly egészségügyi panaszok, betegségek hátterében a megnövekedett cukorfogyasztás áll, mint pl. az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri panaszok, rák, asztma vagy akár a depresszió.
Mivel nagyjából minden élelmiszerben van cukor – ízfokozás vagy tartósítás céljából – ezért nehéz teljesen cukormentes életet folytatni. Ugyanakkor figyelhetünk, hogy ne a cukros nasikat fogyasszuk akkor, ha csak gyors harapnánk valamit.
A legfontosabb az az, hogy reggelire mit eszünk. Ha már korán reggel megemelkedik a vércukorszintünk akkor egésznap éhségrohamok fognak minket gyötörni. Ilyenkor előszeretettel eszünk gyors egy csokit vagy szőlőcukrot, ami megint csak a következő éhségrohamot fogja eredményezni.
Szóval, inkább szánjunk rá időt és energiát, hogy mi magunk készítsük el hozzáadott cukor nélkül a napi reggelinket, hiszen így a legnehezebb napokon is támogatjuk saját szervezetünket.
Hoztunk egy tuti reggeli receptet:
Zabos süti
Hozzávalók:
- 1 csésze zabpehely
- 1 banán
- 2 tojás
- ½ tk vanília kivonat
- ½ tk fahéj
- 1 ek mandulavaj
- ½ csésze cukrozatlan mandulatej
- ¼ csésze fagyasztott áfonya
A tálaláshoz:
- ½ csésze natúr görög joghurt
- ¼ tk vanília kivonat
- ¼ tk fahéj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy turmixgépben – az áfonya kivételével – keverjük össze a hozzávalókat és addig turmixoljuk, amíg sima és krémes keveréket nem kapunk. A zabkeveréket egy tepsibe öntjük és egyenletesen elosztjuk. A tetejére mehet a fagyasztott áfonyát, és 40-45 percig sütjük. Amíg a zab sül, keverjük össze a görög joghurtot a vanília kivonattal és a fahéjjal. A kész, forró süteményt a joghurtos öntettel fogyasztjuk. Ezt a mennyiséget érdemes két étkezésre elfogyasztani.