Nem meglepő, hogyha valaki rendszeresen fogyaszt élő kultúrás élelmiszereket – és nem a reklám szereplő joghurtra kell most gondolni – nem panaszkodik emésztési problémákra. Ugyanis ezek az élelmiszerek kedvező hatással vannak a bélflóra összetételére.

Ha nem csak a joghurt támogatja emésztésünket akkor joggal kérdezhetjük, hogy akkor még mi? Nos, a sajtok. Mivel általában a sajt fermentálással készül, ezért probiotikus élelmiszernek számít a legtöbb, de nem az összes. Érdemes tüzetesen átolvasni a termékcímkéjét és az élőflórás vagy probiotikus szavakat keresni.

Nem mindegy, hogy egy termék csupán tartalmazza vagy szállítja is a probiotikumokat. Az erjesztés során a laktobaktériumok erősebbek és ellenállóbbak lesznek, így a lágysajtfajták nemcsak tartalmazzák, hanem szállítják is.

Élőflórás sajtok pl. a gouda, a feta, a mozzarella, a cheddar vagy a cottage cheese.