Nap mint nap többekben felmerül, hogy valamit tenni kell az ételpazarlás ellen. Sokszor mérgesek leszünk, amikor a két napja megfőzött vacsora nem fogy el, és a kukában köt ki. És akkor nem is gondolunk bele, hogy mi folyik a világban…

A megtermelt étel 1/3-a a kukákban végzi. Egy  2016-os adat szerint évente Magyarországon közel 70 kg ételt dobunk ki személyenként. Több ezer  tonna biológiai szemetet termelünk így, amibe bele se gondolunk milyen hatással van környezetünkre. Akár ezek megsemmisítése, vagy csupán megtermelése.  

Az ételpazarlás egy globális probléma, amivel négy huszonéves fiú megpróbál valamit kezdeni. Létrehoztak egy weboldalt és egy mobilapplikációt is, amelynek az a célja, hogy azok az éttermek, kifőzdék, bisztrók illetve pékségek a közeli szavidős élelmiszereiket ne a kukába hajítsák, hanem kedvezőbb áron juttassák el azokra az asztalokra, ahol igény van rá.  

2020 nyarán az egyik alapító tag utcáról utcára járta az éttermeket, hogy „Munch-ra” hívja meg Őket. Így lett 50 társuló étterem, amelyek száma egyre csak növekszik, és egyre többen csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez. 

A Munch lényege, hogy akár napi menüző étterem aznapi kínálatát fogyaszthatja az éhes vásárló, egy kedvezőbb áron, mivel a „maradék” a kukában landolt volna.

Továbbá az is meglepetés, hogy az oldalon éppen mit foglal le, mert az éttermek sem tudják mi fog megmaradni az adott napon, ez is ad egy rugalmasságot nekik. Ez azoknak lehet furcsa, akiknek az étrendje a rántotthús és a csirkemell között megakad, és nehezen adnak új dolgoknak lehetőségeket. De érdemes néha a komfortzónánkból kilépni és valami újat kipróbálni. De könnyebbség, hogy a rendelő kiválaszthatja a számára szimpatikus pékséget, éttermet.

A Munchal nem fogják megváltani a világot, de ez egy nagyon jó kezdeményezés arra, hogy még tudatosabban éljünk. Lényegében itt a vendéglátásra fókuszálnak a fiatalok, de ezzel felhívják a fogyasztók figyelmét arra is, hogy az otthon használt ételek, alapanyagok ne kerüljenek kidobásra. Ami még hátrány – és reméljük, hogy a csatlakozó éttermek közt nemsokára lesz vidéki jelentkező is – hogy egyenlőre a Munch csak Budapesten érhető el. Viszont ami biztos, hogy kis lépéssel, hatalmas jövőbeli lehetőségeket biztosítottak a fiúk nekünk.