Umami, a rejtélyes ötödik íz

Sokan talán nem is hallottak még az umami kifejezésről, ami japánul kellemes, finom ízt jelent. Vannak, akik – a keserű, édes, sós és savanyú mellett – az ötödik (alap)ízként tartják számon. Egy japán tudós 1908-ban nevezte el így az általa megállapított ízt, de csak 1985-ben vált hivatalossá mint ízvilág. Nem is hinnénk, hogy valójában rengeteg élelmiszerben megtalálható a különleges ízért felelős glutamát (amire a szánkban levő, csak az umamit érzékelő receptorok érzékenyek): a paradicsom, a tengeri és erősen húsos ételek, a spárga, néhány füstölt sajt, de a borokban is előfordul, az ínyencek kedvenc párosításáról, a pezsgő és az osztriga kettőséről nem is beszélve. Ugyanakkor már születésünkkor is találkozhatunk vele: az anyatejben.