10 gyógyhatású fűszernövény, ami nem hiányozhat a háztartásunkból

A jótékony hatással rendelkező fűszernövények minden család konyhájában ott lapulnak, de számos háztartás nem méri fel azok valós, szervezetre gyakorolt pozitív hatásainak értékét. Pedig igazi természetes patika rejlik a fűszeresdobozban. Dr. Horváth Györgyi, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézetének igazgatója segít eligazodni a gyógyászati értékkel bíró fűszernövények világában, miért és mire érdemes használnunk ezeket a mindennapokban, egyúttal tíz fontos, jótékony hatású növényre is felhívja a figyelmet.

Némelyik fűszernövény gyógynövényként ismert, de a szakmai értelmezés alapján van, amelyik csak egyszerűen fűszernövény. Az ősközösség vadászó-gyűjtögető életmódjának élet és halál mezsgyéjén balanszírozó kísérletezései révén nem ismernénk a gyógynövényeket, a gyógyításban történő hasznosításuk lehetőségeit, és talán a farmakognózia tudományága sem létezne, amely többek között a természetes eredetű készítményekkel foglalkozik.

Minden gyógynövény fűszer, de nem minden fűszer gyógynövény?

Nem minden gyógynövényt lehet fűszerként használni, viszont a fűszernövényeink – értékes hatóanyagaiknak köszönhetően – gyógynövényként is felhasználhatók – hangsúlyozza dr. Horváth Györgyi, megjegyezve azt is, hogy számos definíció létezik a fűszer- és gyógynövényeket illetően.

Fűszernövényeknek tekintjük azokat a növényeket, amelyek javítják az ételek ízét, sőt aromás tulajdonságuknak köszönhetően kedvezően befolyásolják az emésztésünket. Gyógynövényeknek azok a növények minősülnek, amelyek hatóanyagaikkal képesek betegségek gyógyítására.

Azt, hogy egy növényt melyik csoportba soroljuk, elsősorban a hatóanyagcsoportjuk dönti el. Például az orvosi székfű/kamilla egy közkedvelt gyógynövényünk értékes hatóanyagai miatt (illóolaj, flavonoidok, nyálkaanyagok), de nem elsőszámú fűszernövényként tekintünk rá

– tette hozzá Dr. Horváth Györgyi.

Fontos: legyünk mindig körültekintőek!

Dr. Horváth Györgyi hangsúlyozza, hogy a gyógy- és fűszernövények okozhatnak mellékhatásokat, mint például allergiát vagy egyéni érzékenységet válthat ki egy-egy hatóanyag. Ezért fokozottan ügyelni kell a vadon begyűjtött növényekre, sőt különösen fontos megkülönböztetni a gyógy- és fűszernövényeket a mérgező növényektől. A gyűjtési hely ne legyen szántóföld vagy nagy forgalmú út mellett található terület – emeli ki az intézetigazgató.

10 jótékony hatású fűszernövény, mely nem hiányozhat a háztartásból, és a gyógynövénykertünket is díszítheti

 1. Bazsalikom (Ocimum basilicum)
  Helyigény: napos, meleg, szélvédett, félárnyék. Emésztésjavító és görcsoldó hatása van. Paradicsomos ételek, levesek, vadpástétomok ízesítésére népszerű fűszernövény.
 1. Kakukkfű (Thymus vulgaris)
  Helyigény: napostól a félárnyékosig. Köptető (produktív köhögés esetén), fertőtlenítő – baktérium- és gombaellenes, emésztésjavító, étvágyjavító hatásai vannak. Közkedvelt ízesítője a sütőben sült csirkemellnek vagy csirkecombnak.
 1. Koriander (Coriandrum sativum)
  Helyigény: napos, meleg, szélvédett helyet kedveli. Emésztésjavító és szélhajtó hatásai mellett puffadás esetén, gyomorrontás esetén is javasolt korianderes ételt fogyasztani.
 1. Szurokfű (Origanum vulgare)
  Helyigény: napostól a félárnyékosig. Köptető (produktív köhögés esetén), fertőtlenítő – baktérium- és gombaellenes, emésztésjavító, étvágyjavító. Különösen paradicsomos, tészták, hal- és rizses ételek ízesítésére kiváló.
 1. Orvosi zsálya (Salvia officinalis)
  Helyigény: napostól a félárnyékosig, meleg. Leginkább tea formájában fogyasztják, de lehet készíteni belőle öblögetőszert, amely fogínygyulladás esetén alkalmazandó. Izzadásgátló hatással is bír. Tészták és húsételek fűszerezésére javasolható.
 1. Citromfű (Melissa officinalis)
  Helyigény: napos és meleg. Ismert nyugtató, görcsoldó hatása van, ezen kívül külsőleg ajakherpesz kezelésére is alkalmas lehet. Gyümölcslevesek, gyümölcssaláták, limonádék ízesítője.
 1. Valódi levendula (Lavandula angustifolia)
  Helyigény: meleg, napos, száraz. Nyugtató hatása mellett az ideges eredetű gyomor- és bélpanaszok enyhítésére is használják. Nem mellesleg tökéletes kiegészítője a ruhásszekrénynek, ugyanis távol tartja a molyokat.
 1. Rozmaring (Rosmarinus officinalis)
  Helyigény: erős napos. Mint sok más fűszernövény ennek is emésztésjavító és görcsoldó hatása van. Azonban vizelethajtóként, külsőleg pedig izomlazító, fájdalomcsillapítóként is működik. A karácsonyi kacsacombok gyakori ízesítője.
 1. Majoránna (Majorana hortensis)
  Étvágy- és emésztésjavító. Erős aromás íze miatt hurkáknak, baromfi- és birkasülteknek, vadhúsoknak és mártásoknak nélkülözhetetlen fűszere.
 1. Borsmenta (Mentha x piperita)
  Helyigény: napos, meleg. Emésztésjavító, epehajtó, szélhajtó. Citrommal és naranccsal készített mártását sültekhez adják. Közkedvelt likőrökben és frissítő italokban is.