A modern technológia előrehaladtával a hagyományos farmgazdálkodás is más jelentést fog kapni. Mások lesznek az alapvető tevékenységek és más folyamatok fogják felváltani az eddigi tapasztalaton alapuló világot. Globális téren újításokkal találhatjuk szembe magunkat, elég, ha egy pillantást vetünk a jelen világban is működő Bustanica elnevezésű dubaji vertikális farmra.

Ezen a farmon 330 négyzetméteren olyan tudatos gazdálkodás folyik, ahol teljes mértékig vegyszer-, gyomírtószer- és növényvédőszer-mentes leveles zöldségek termesztésével foglalkoznak. Éves szinten a megtermesztett növények súlya eléri az akár 1 millió kilogrammot is, és több mint 250 millió liter vizet takarítanak meg.

De hogyan?

Úgy alakították ki a rendszert, hogy egy folytonos körforgást tudjon fenntartani. Vagyis a tápanyagban gazdag vizet visszavezetik minden egyes növényhez. Amikor elkezdődik a párolgás, akkor visszanyerik és újrahasznosítják a rendszerben, így minimalizálva a vízhasználatot és maximalizálva a hatékonyságot. Tehet így takarítanak meg a vertikális farmon évente 250 millió liter vizet.

A farm egész évben termőképes, így a folytonosság miatt lesznek az előállított alapanyagok frissek és tiszták. Ezért is válik szükségtelenné a különböző vegyszerek alkalmazása.

A Bustanica gondtalan és magas színvonalú működéséért egy nagy tudású és kellőképpen szakképzett csapat felel, amelyet agrárszakértők, mérnökök, kertészek és növénytudósok alkotnak. De a kiváló képzetségű csapat mellett természetesen helyet kapott a csúcstechnológia és a mestereséges intelligencia is.

A változás mindig új dolgokat hoz, de nem mindegy, hogy milyen mértékű és hogyan hat a környezetre. Legyen szó emberi, növényi vagy bármilyen más élővilágról, az új technológiák bevezetését el kell fogadunk és tudnunk jól alkalmaznunk, hogy pozitív irányba javíthassunk életminőségünkön.