A globális problémákról számos alkalommal hallhattunk már. De most mégis a globális túlfogyasztás napját szeretnénk kiemelni. Ez nem egy ünnep, hanem inkább egy figyelem felkeltés a társadalom számára, hiszen nem jó irányba haladunk…

Hogy miért?

Nos, a globális túlfogyasztás – nemzetközi néven: Earth Overshoot Day – nincs fixen adott nap a naptárban rá. Ez az emberi cselekedettől függően minden évben változhat, és változik is. Arra a napra esik minden évben, amikor az emberiség természeti erőforrás felhasználása eléri azt a mennyiséget, amelyet a Föld az adott évben regenerálni tudna. Ha ez a nap nem évvégére esik, akkor az azt jelenti, hogy az emberiség túlfogyasztott.

2022-ben mikor van a túlfogyasztás napja?

Lehet sokakat nem lep meg, de már rég túl vagyunk rajta. Idén július 28-ára esett. Nem kell egyetemi tudósnak lennünk ahhoz, hogy kitaláljuk: túlfogyasztottunk. 7 hónap alatt 12 hónapnyi erőforrász használtunk el a Földön.

Valószínűsíthető, hogy életünk a Földön természeti erőforrások nélkül záros határidőre csökkenne. Hiszen minden amit megeszünk, használunk vagy csupán csak körül vesz minket valamilyen módon a Föld nyersanyagaiból származik. Tehát a kialakított életmódunk fenntartásához szükséges erőforrások képes a megújulásra. Viszont a megújulás nagyon időigényes folyamat és az is előfordulhat, hogy évtizedekbe kerülhet.

A folyamatosan növekvő népesség és a jómód iránti igény szintén emelkedő tendenciát mutat, amelynek hátránya, hogy a források véges lehetőséget nyújtanak és egy idő után már nem fogja kielégíteni az emberi igényeket. A növekvő fogyasztás következtében jelentős mértékben csökken a nyersanyagkészlet.

De nem fogyaszthat az ember kénye-kedve szerint, mivel az ökológiai túlfogyasztás súlyosan károsítja a természetet. A mértéktelenség veszélyt jelent az emberiségre és a jelenlegi ökoszisztéma számára is egyaránt. A családunktól, a fiatalabb generációtól vesszük el a jóléti élet lehetőségét, mivel így sokkal nehezebb lesz a létfenntartás számukra.

Mi a helyzet Magyarországon?

A globális túlfogyasztás napja egy átlagon alapszik, amely viszonyítási alapot ad a jelenlegi globális problémáról. Viszont az országok fogyasztása eltérő. Van ahol jobb, de van ahol rosszabb. Ha pl. a világlakossága az ausztráliai vagy amerikai példát követné akkor még közel 5 Földre lenne szükségünk ahhoz, hogy az életszínvonalat fenntarthassuk. Magyarország is az átlagosnál rosszabb szinten teljesít, hiszen ha mindenki a mi példánkat követné akkor még legalább 2 Földre lenne szükségünk, hogy kielégíthessük az igényeinket.

A túlfogyasztás mértéktelensége rajtunk, embereken múlik. Nem az igényekből kell leadni, de a tudatosságra nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Hiszen, ha van családunk, gyermekünk akkor felelősséggel tartozunk értük, nekünk kell megteremteni nekik azt a biztos alapot, amely egy élhető bolyót jelent elsőkörben.

Előző cikkHáztartásban lapuló készülékek
Következő cikkVertikális farm Dubajban