Sokszor tapasztaljuk, hogy a szupermarketekben megvásárolt termékek – és itt elsősoron a hús, zöldség és gyümölcs megvásárlására kell gondolnunk – nem azt a minőséget nyújtják, amit elvárnánk. Érezhető, hogy mesterséges szerek által lett olyan, amilyen… Hiányzik belőlük az emberi gondoskodás és munkálkodás is.

Sokan nem tudják, de Magyarországon 10 éves a közösségi gazdálkodás. Mivel bizonyos régiókban még egyáltalán nem érhető el, és elsősorban a budapesti agglomerációban indult be, így nem meglepő, ha valakit ez új hírként ér. A közösségi gazdálkodás lényege, hogy megbízható forrásból olyan termékeket vásárolhassunk meg, ami nem mesterséges okokból lett piros, zöld vagy épp hupilila.

Ilyen esetben a mezőgazdálkodás együttműködést jelent termelő és fogyasztó között, amely megállapodásokkal jár. Vagyis, a gazda vállalja, hogy egészében az ő közösségébe tartozó embereknek termel, míg a tagok vállalják, hogy a megtermet terményeket átalánydíjért átveszik a gazdától. A terményeket általában mindig ugyanabban az időpontban, ugyanazon a helyen, hetente lehet átvenni – legyen szó húsról, zöldségről, gyümölcsről vagy tojásról.

A magyar gazdaságok 2021-ben közel 1300 családot láttak el friss, helyi zöldségekkel, húsokkal és gyümölcsökkel. Amit, ha jól becsültek, akkor több mint 4000 fogyasztót jelent. Év elején általában a tervezéssel megy el a gazdaságok ideje, illetve az új tagok toborzásával, hogy az idei évben biztosítani tudják a megfelelő mennyiséget.

Biztos élelmiszer forrás lehet ilyen bizonytalan időkben is, amikor egy járvány által leállhat a mindennapi megszokott életvitelünk, vagy csupán a megbízhatóságra szeretnénk adni. Ezek a gazdaságok a koronavírus kezdeti időszakában is zökkenőmentesen látták el vásárlóikat példaértékű gondoskodással termelt termékeikkel. Az összefogás teheti gondtalanná a gazdaságokat, és mindennapjainkat. Ha szeretnénk tudatosan élni és törekedni az egészséges életvitelre akkor érdemes rápillantanunk ezekre a közösségi gazdálkodásokra.

Előző cikkMagyarországi méhlegelők
Következő cikkEgyszer használatos maszkok a franciáknál