Már régről is elterjedt hír volt, hogy a mikrohullámú sütők nagyban károsítják az egészségünket. Egy nagy baj van a mikrohullám jelenlétével, hogy mindenhol ott van. Legismertebb formában megtalálható mikrohullámúsütőként a konyhában, okostelefonként a mindennapi kommunikációban vagy a természetben.

Ahhoz, hogy a mikrohullám-problémáról tudjunk érdemben beszélni, fontos tudnunk mi is az valójában.
Mikor mikrohullámról beszélünk akkor fontos tudnunk, hogy az az elektromágneses hullámok közé, azon belül is a rádióhullámokhoz tartozik. Ugyanolyan elektromágneses hullám, mint a fény azzal az eltéréssel, hogy alacsonyabb frekvenciája van. Vagyis következtethető, hogy természetes és nem ionizáló elektromágneses hullám. Ezt úgy kell érteni, hogy bár van káros hatása, de önmagában nem okoz rákot.

Hogy melegít a mikró?

A mikrohullámú sütők elektromágneses hullámokat használnak az ételek megmelegítéséhez. Ez önmagában nem jelent nagy meglepetést, viszont ami már aggasztó, hogy ezek a hullámok behatolnak a melegíteni kívánt ételbe, és bizonyos molekulákat rezgésbe hoznak. A rezgés által hő termelődik, ami az egész élelmiszert átjárja, így melegszik meg.

Nos, ezek után nem nehéz elképzelni, hogy milyen hatással bírnak az élőlényekre, gondolva itt magunkra, emberekre. Ugyanezen hatás alá van kitéve minden élőlény, ha mikrohullámú sugárzás hatása közelében van. Pontosabban kétfélét különítünk el: termikus és nem termikust. Termikusról akkor beszélünk, amikor nagy teljesítményű sugárzásnak vagyunk kitéve, nem termikusról pedig kis teljesítmény esetében.

Van egy fontos tévhit, amit fontosnak tartok, hogy tisztázzunk:

a mikró nem okoz rákot! Fentebb is említettük, hogy a mikrohullámú sugárzás nem ionizáló, tehát önmagában nem kell aggódnunk a rák fenyegető fellépése miatt.

Azonban, ha nem tudatosan használjuk és mindenféle műanyagban melegítjük meg az elfogyasztani kívánt ételt akkor jogos lehet már a félelmünk. Ugyanis olyankor kioldódhat valami olyasmi kemikália, ami káros lehet az egészségünkre.

Többször – de lehet nem elégszer – hangoztattuk már, hogy mellőzzük a műanyagok használatát mind a konyhánkból, háztartásunkból és úgy amúgy is a mindennapjainkból. Használjunk helyette kerámiát vagy üveget!

Egy biztos, önmagában a mikrohullámú sugárzás ártalmatlan, mindig jelen volt és jelen is lesz akár természetes, akár mesterséges módon. Évszázadok alatt minden élőlény már képes volt alkalmazkodni hozzá, csak a tudatosságot kell nekünk, embereknek még fejlesztenünk és nem szabad minden rémhírnek bedőlnünk.

Előző cikkA karbonsemlegesség lényege
Következő cikkMi a helyzet a PET-tel? Mikor lép a kormány?