Mielőtt feltennénk a kérdést, hogy miért olyan fontos a karbonsemlegesség, csak gondolkozzunk egy picit. Földünk reagál az őt ért hatások ellen, méghozzá úgy, hogy az is észreveszi – vagy legalább észre kellene vennie – aki nem környezettudomány szakon végzett a Harvardon.

Nade a viccet félretéve, a globálisfelmelegedés jelen van. Mindenki számára észlelhető, hogy lassan már nincs átmenet tél és nyár évszakok között, hanem egyikből megyünk át a másikba. Van, hogy még márciusban is a havat lapátoljuk, ennek oka a magunk után hagyott egyre csak növekvő karbonlábnyom.

Mit nevezünk karbonsemlegesnek?

Ha elképzelünk magunk előtt egy régi piaci mérleget akkor könnyen érthetővé válik a karbonsemlegesség fogalma. A mérleg egyik tányérjában vannak a kibocsátott a másik tányérjában a szénelnyelőkben tárolt CO2-ok. Akkor beszélünk semlegességről, ha a mérleg egyensúlyban van, azaz a CO2 kibocsátás nettó nulla.

Természetes elnyelőink a talaj, az erdők és az óceánok, amelyek becslések szerint kb 10 gigatonna szén-dioxidot vonnak ki a légkörből. Elsőre megnyugtatónak tűnhet ez az adat, de csak hogy tisztán lássunk az elmúlt években a kibocsátott mennyiség meghaladta a 30 gigatonnát is.

Ahhoz, hogy Magyarországon teljesíteni tudjuk a karbonsemlegességet 2030-ig komoly célok kitűzésével nézhetünk szembe:

  • elérni, hogy a nap- és az atomenergia együttes használatával a magyarországi áramtermelés 90%-a szén-dioxid-mentes legyen
  • a hazai villamosenergia-fogyasztásban a megújuló források aránya legyen legalább 20%
  • a gázimport-arányunk csökkenjen egészen a 70% közelébe
  • a fűtésre elhasznált gázfogyasztás minimum évi 2 milliárd köbméterre csökkenjen
  • az üvegházhatású-gázok kibocsátása legalább 40%-kal csökkenjen
  • a közlekedés által kibocsátott üvegházhatású-gázok 5%-kal csökkenjen

Miért van szükség a karbonsemlegesség elérésére?

A karbonsemlegesség elérésére azért van szükség, mert a Föld a saját maga által kibocsátott szén-dioxid mennyiségén kívül nem képes még az ember által kibocsátott, csupán az emberi létezésből származó CO2-t is megkötni. Mivel a mérlegünk nincs egyensúlyban, az üvegházhatás folytán a légkör folyamatosan melegszik. Ahhoz, hogy megakadályozhassuk a globálisfelmelegedés katasztrófáját (azaz a maximális 1,5 °C-nál nem magasabb hőmérsékletemelkedését) el kell érnünk a 21. század közepéig a karbonsemlegességet.

Előző cikk„Az utolsó városnézés Velencében”
Következő cikkMikrohullám