Ma már nincs olyan háztartás, munkahely vagy csupán közösségi tér, ahol ne találkoznánk műanyaggal. Sok esetben – szinte az összesben – a kukában végzik a plasztik darabok, majd onnan javarészt az óceánba kerülnek. Évente közel kilencmillió tonna műanyag kerül az világtengerekbe. Természetesnek gondolom, hogy ezt nem kell napjainkban firtatni, miért jelent ez akkora gondot. A problémát nem a műanyag mivolta jelenti, hanem az emberi gondatlanság. Nem elég egyszerűen a szemetet a kukába dobni, nyilván sokkal jobb megoldás mintha a vakvilágba hajítanánk bármit is. Tudatosan kell „szemetelnünk”! Már akkor tudnunk kell, hogy a plasztik doboz nem a kukában, hanem a szelektív gyűjtőben fogja végezni, amikor leemeljük a polcról.

Egy Egyesült Királyságban lévő vállalat komolyan elkezdett foglalkozni a műanyagproblémával, ami a világot sújtja. Kialakított – és jelenleg is további fejlesztések alatt álló – technológiájuk képes bármilyen műanyagot újra feldolgozni.

A módszer révén csökken a CO2 kibocsátás és mindezen felül közel tíz évre kielégíti a plasztikigényt globális szinten mérve. Az Egyesült Királyságban már az üzem építését elkezdték, ami várhatóan 2022-re kész is, és átadható lesz.

Az üzemben úgynevezett HydroPRS folyamattal fogják a használt műanyagokat kezelni. Amely annyit jelent, hogy szuperkritikus vízzel, hővel és nyomással a hulladék műanyagok értékes vegyi anyagokká és olajokká alakíthatók át. Ha nagyon bele szeretnénk menni, akkor ez kémiai szempontból annyit jelent, hogy a nyílt láncú szénhidrogének lebontásával és hidrogén hozzáadásával rövidebb láncú, stabil szénhidrogén termékek állíthatók elő.

Ezzel az újrafeldolgozással nem is gondolnánk, azon kívül, hogy mennyi műanyag és egyéb anyag helyettesíthető, még a petrolkémiai iparban is hasznosítható lesz. Így létrejöhet a körkörös műanyaggazdaság és végleg megszűnhetne az „egyszer használatos” műanyag fogalma is.

Mivel az üzem előreláthatólag, és komoly számítások után becsült mennyiségen kb. 80 000 megatonna műanyagot képes lenne feldolgozni, és ez a szám az évek előrehaladtával csak növekedne. Ez a mennyiség csak az Egyesült Királyságban felhasznált csomagolóanyagok felét teszi ki, ami rémisztően sok.

Mivel a kormány támogatja ezen módszer bevezetését, ezért természetes a projekt hozzájárul az újrahasznosított műanyagok kormányzati célkitűzéseinek megvalósításához, és cserébe olyan támogató intézkedéseket vezetnek be, mint a műanyagadó.

Mindennek van hátulütője, de ha nem lenne akkor a bolygónk már valószínűleg nem is létezne. A HydroPRS egy olyan futurisztikusnak tűnő lehetőséget nyújt a mai globalizációnak, amely álomszerű. Lehetőségünk lesz úgy használni tárgyakat – és itt most elsősoron gondolnunk kell mindenféle plasztikra – hogy nem ejtünk sebet a természeten és élővilágán. Talán a modern technológia képes lesz megmenteni az embert.

Előző cikkPlasztikevő gomba
Következő cikkÓceánkutatás gumikacsával

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét