Mindennapos problémaként nézünk szembe a műanyag, a plasztik elterjedésével. Emberi gondatlanság vagy sem, de olyan nagy mértékben rongáljuk Földünket tetteinkkel, hogy mondhatni muszáj volt beleavatkoznia (szerencsénkre). Földünk gondviselése egy csodálatos gombafajban nyilvánul meg, ami eltűnteti a műanyagszemetet, ez pedig a Pestalotiopsis microspora nevű faj. Ezt a fajt a dél-amerikai esőerdőkben fedezték fel, pontosabban Ecuadorban.

Tényleg csodával határos módon a gomba lebontja bizonyos műanyagok anyagát (többek közte a poliuretánét), majd bontás után átalakítja egyfajta organikus szövetté. Ezen folyamat végbeviteléhez még csak oxigénre sincs szüksége.

A kutatók további kutatásokat folytatnak, annak a reményében, hogy sikerül megállítani a mikroműanyag-szennyezést. Ha elérik céljukat, akkor sokkal tisztább bioüzemanyagot lesznek képesek előállítani például kukoricából, hiszen a szennyezés elsősorban egyes növényfajokat veszélyeztet.

Talán a természet kicsit besegít az embernek eltűntetni a rengeteg szemetet, amit kitermelt, de ez az egy kis gombafaj nem lesz képes egyedül megváltani a világot. Továbbra is tennünk kell a környezetünkért!

Forrás [Zöld ipar magazin/ 2020. március]
Előző cikkNapszemüveg tengeri szemétből
Következő cikkNem a műanyag a probléma… Hanem ahol véget ér!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét