Nem kell felvezetnünk a PET-palackok környezetkárosító hatásait, nem kell magyarázni, hogy mi a baj a jelenlétükkel és azzal, hogy a forgalomba kerülő palackok közel háromnegyede nem kerül vissza a körforgásba. Nem kell, hiszen aki kicsit is figyel környezetére pontosan tudja, hogy mi a baj.

A műanyag egy lassú környezetgyilkos, hiszen egyetlen palack akár 450 évig képes szennyezni a környezetet. Nem véletlen sok környezetvédő aktivista félelme, miszerint mihamarabb tenni kell a rengeteg palack ellen, ami éves szinten lerakókban, folyómedrekben, égetőkben vagy akár a tengerpartokon végzik.

A Greenpeac próbál tenni, mint ahogy eddig is megszokhattuk. Jelen esetben próbálja felhívni a politikusaink figyelmét, hogy a 1,5 éve elfogadott jogszabályt kezdjék el bevezetni, mivel az adhat reményt.

A magyar parlament elfogadta a kötelező italcsomagolás-visszaváltási díjról szóló jogszabályt, melynek lényege az lenne, hogy kötelezővé teszi a kormány az eldobható italcsomagolások teljeskörű újrahasznosítását, illetve kötelezzék a gyártókat és forgalmazókat a visszaváltható, újratölthető csomagolásra. Ezen jogszabály bevezetésének határideje 2023 volt, amelyet kitoltak 2024-re.

Az aktivisták, hogy felhívják a problémára a figyelmet 55 ezer aláírást gyűjtöttek annak érdekében, hogy a kormány végre lépjen és tegyen valamit. Elsősorban kötelezzék a gyártókat és forgalmazókat a fentebb említett megszorításokra.

Az 55 ezer aláírás mellé még szépen csomagolva átadtak a környezetvédelemért és hulladékgazdálkodásért felelős miniszternek 40 ezer – masnival átkötött – PET-palackot, hogy biztosan célba érjen a petíció üzenete. Hiszen Magyarországon 15 perc alatt több fogy el, mint egy ekkora mennyiség.

Számadatokat tekintve éves szinten csak Magyarországon több mint másfél milliárd PET-palackot hoznak forgalomban, és ennek a mennyiségnek csak közel 30%-a hasznosul újra. Vagyis megközelítőleg 70% végzi égetőben, folyómederben, lerakóban, ahol mikroműanyaggá szétesve bekerül környezetünkbe és szervezetünkbe egyaránt.

Minden elszalasztott évvel – ha csak tologatja a kormány a határidőt, ahogy most is tette – 1 milliárd műanyag kerül károsító szerepbe Magyarországon. A cél az lenne, amit a Greenpeac petíciója szeretne elérni, hogy 2024-re minden eldobható italcsomagolást hasznosítsanak újra, illetve 2026-ra a forgalomban lévő italcsomagolások 70%-a legyen újratölthető.

Azért, hogy környezetünk jobb hely legyen nekünk kell tennünk érte, összefogással és tudatossággal és néhány petíció aláírásával ez sikerülhet is!

Előző cikkMikrohullám
Következő cikkMegnövekedett a vízfogyasztás idehaza