Sokszor gondolunk arra, hogy milyen jó lehetne a „szeméttel takarékoskodni” vagy legalábbis nem a szemétbe dobni bizonyos hulladékokat. A leginkább fejtörést okoz a sok konyhai hulladék, amely sütés-főzés során keletkezik. A Compocity – magyar startup – erre a problémára keresett megoldást.

Elsősorban azoknak az embereknek kíván megoldást nyújtani, akik nem rendelkeznek kerttel, háziállatokkal, hiszen ők sokkal nehezebben képesek újrahasznosítani az ételmaradékokat.

Nade mégis mi a Compocity?

A Compocity lényegépen egy háztartási gép, amely fermentálással hoz létre humuszt az otthoni hulladékból. Ez egy olyan automatizált komposztáló, amely szagmentes és nem igényel földigilisztát sem. Bárki olyan használhatja, akinek nincsenek meg a környezet béli adottságai a komposztáláshoz, de mégis szeretné hasznosítani azt a (elsősorban) konyhai hulladékot, amelyet már házikedvencünknek se adnánk oda jószívvel.

Ennél kényelmesebb megoldás a komposztálásra nem is adódhat, ha egy panellakás akárhányadik emeletén élünk. Mivel az ökorobot, amely a szerves konyhai hulladékot néhány hét alatt komposzttá alakítja tisztán, szagok és üvegházhatású gázok nélkül, még napi karbantartást sem igényel, sőt fentebb említett gilisztamentesen valósulhat mind meg.

Egyetlen hátránya van, hogy a keletkezett komposzttal nem tudnak a magyar háztartásokban mit kezdeni. Egyelőre erre a problémára még nem született megoldás, de egy biztos, hogy a Compocity egy hasznos találmány, amely pozitív jövő elé nézhet!

Előző cikkMit újít az INTERSPAR és a SPAR Magyarországon?
Következő cikkMi a helyzet a fatüzeléssel?