Magyarországon a vízellátás nem okoz mindennap szembetűnő problémát egyelőre… Ha megvizsgáljuk a 2019-es adatokat Magyarország vízfogyasztása és a hálózat kiépítettségében akkor jelentős eltérés látható korábbi adatokhoz képest.

A közüzemi vezetékes ivóvízellátás kiépítettsége 2019-ben meghaladta a 95%-ot a magyar háztartásokban. Ez az arány a 2000-es adatokhoz képest közel 3%-os fejlődő tendenciát mutat.

Ha a további számadatokat vesszük szemügyre akkor a következő szembetűnő adat a vízhálózat fizikai hosszára hívhatja fel a figyelmünket. Mivel 2019-ben majdnem 67 ezer km hosszú volt, míg a 2000-es évek elején – jelentősen rövidebb – kicsivel több mint 62 ezer km-re dukált.

A vízfogyasztás számai mellett sem mehetünk el, hiszen ott is érzékelhető a különbség. Viszont a vízfogyasztás arányát nem éppen a 2000-es adatokhoz, hanem a 2014-es adatokhoz érdemes viszonyítani, hiszen szemellátható, hogy a kevesebb vizsgált idő alatt nagyobb volt a növekedés. Ugyanis 2014-ben 3 köbméterrel kevesebb víz fogyott éves szinten egy főre lebontva, mint 2019-ben.

Az ENSZ már próbálta felhívni mind a szakemberek, mind a lakosság figyelmét, hogyha nem következik be reduktív változás akkor a vízellátás problémát fog okozni 2050-re. Ebben az esetben a világ lakosságának 40%-a maradhat víz nélkül.

Figyeljünk és legyünk tudatos fogyasztók ebben a mai társadalomban!

Forrás [Zöld ipar magazin 2021/2]
Előző cikkMi a helyzet a PET-tel? Mikor lép a kormány?
Következő cikkHulladék lerakás itthon VS az Unióban