Gondolhatnánk – a címet olvasva – hogy minek?! Nos, nagyon egyszerű a válasz: a magas ára miatt. Sokszor mondják szüleink, nagyszüleink, hogy a szupermarketekben kapható méz nem is rendes méz. Mi az, hogy nem rendes méz? Akkor mi? Már hogy ne lenne az, hiszen rá van írva?!… De a „méz” feliraton kívül nem biztos, hogy más megegyezik az üveg tartalmával.
Sajnos egyre gyakoribb eljárás a méz hamisítása. Háromféle folyamatot különböztetnek meg. Képesek hamisítani az eredetmegjelölést, pontosabban a földrajzi és a botanikai megjelöléseket. Vagyis nem onnan származik, és nem abból van, mint ami rá van írva.
Második technika a cukorszirup alkalmazása. Történhet direkt és indirekt módon a hamisítás. Direktnek az tekintjük, amikor a cukorszirupot a mézhez keverik, indirekt eljárásban a cukrot a méheknek adják, mint táplálék.
A harmadik, és egyben a legkomolyabb módszer, a gyantaszűréses technológia. A mézet felmelegítik, mikro szűrőkön átpréselik kivonva belőlük a felesleges vizet, szerves és ásványi anyagokat. A végeredmény egy a méznél világosabb, cukorszirup lesz, amiből minden hasznos anyag hiányzik.
Ezért javaljuk azt, hogyha biztosak szeretnénk lenni a fogyasztói cselekedetünkben méz vásárlásakor, akkor azt tegyünk inkább termelőnél. De ha szükséges néhány alapvető tulajdonságot mi magunk is ellenőrizhetünk.
- Ha feltűnően olcsó akkor már jó okunk van az aggodalomra, inkább keressünk másikat, ha tehetjük.
- A hamisított méz sokkal folyósabb, mint az eredetié. Az igazi méz nyúlósabb és sűrűbb
- A hamis méz sokkal élénkebb, világosabb színű.
- Az igazi méz néhány hét elteltével bekristályosodik – kivételt jelent az akácméz. Ettől függetlenül ugyanolyan jó és fogyasztható, mint előtte.
- Az hamisított méz íze jellegtelen. Sokkal inkább olyan, mintha cukrot fogyasztanánk.
Ha ezeket ismerve megyünk vásárolni, akkor sokkal biztosabbak lehetünk magunkban és a döntéseinkben. Hiszen máris egy lépéssel közelebb kerültünk a tudatosság felé!