A tavasz beköszöntével előkerült a boltok polcain és a piacokon is a spárga. Ma már egyre inkább tekinthető alapélelmiszernek, de még mindig sokan óckodnak tőle. Hoztunk néhány hasznos infót hátha több ember étkezésébe kap helyet, hogy egészségét szolgálhassa.

Már a régebbi korokban is előszeretettel használták ízületek és idegi problémára, fájdalomcsillapításra és gyulladások csökkentésére.

Gazdag ásványi anyagokban. Tartalmas vasat, kalciumot, káliumot és foszfort is. Ugyanakkor képes semlegesíteni lúgossága miatt szervezetünk esetleges savasságát is.

Vitaminban is gazdag, többek között tartalmaz C-, A-, K-, E– vitaminokat és többféle B– vitamint is. Ezért is javallott a fogyasztása várandós nők számára.

Vízhajtóhatásának köszönhetően tisztítja a vesét és segíti a vesekövek feloldását. Képes eltávolítani a húgysavkövet és könnyedén felveszi a harcot a húgyúti fertőzésekkel is.

Kedvező hatással bír a szív és a máj működésére. Illetve fogyasztása idegrendszeri problémák esetében is javasolt.

A vásárolt spárgát érdemes még az adott napon felhasználni, ha még sincs elegendő időnk rá akkor nedves ruhába tekerve a hűtőben még eláll 1-2 napot. Felhasználásnál vágjuk le az alsó fás részeket, majd burgonyahámozóval hámozzuk meg a felső síp részeket. A zöldspárga esetében a puha felső részt elegendő hámozás nélkül csupán csak alaposan megmosni.