A cím hallatán gondolhatnánk, hogy valamiféle gyümölcslé lehet, amely egresből készül. Nos, nem. A ma egresként ismert gyümölcshöz ugyanis semmi köze, annál inkább van köze a szőlőhöz. A verjus ugyanis éretlen szőlőből készül, amelynek sűrű levét kipréselik. Mivel az ókorban az éretlen szőlőt nevezték egresnek vagy agresnek ebből ered az „egresvíz” elnevezés.

Mire használható a verjus?

Elődjeink még az ecet és a citromlé megjelenése előtt ezt használták az ételek vagy akár italok savanyításához, vagyis savanyítószerként.

Ma a gasztronómiában ugyanúgy alkalmazzák ecet és citromlé helyett, de kiváló salátaöntetekhez, mártásokhoz vagy pácokhoz is. Olyankor érdemes verjus-t választani ételeink elkészítésekor, amikor a savasságot nem szeretnénk vagy nem szükséges kiérezni.

Az egresvíznek nem csupán a konyhában vehetjük hasznát, hiszen olyan élettani hatásai vannak, amelyek jótékonyan hatnak szervezetünkre. Az egresvíz magas polifenol tartalommal rendelkezik, amelynek köszönhetően véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen, illetve erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása is van. Érdemes rendszeresen használni, hiszen kifejezetten egészséges!