Napjainkban is egyre súlyosbodó világkérdés az ivóvíz hiánya. Fontos társadalmi probléma, amely megköveteli a kellő figyelmet és időnk ráfordítását, hogy előrelépést mutathasson a problémamegoldása. Sajnos a világszerte káoszt okozó járványhelyzet és napjainkban is tartó háborús időszakok nem könnyítik meg az ivóvízhiány figyelmére való felhívást.

Március 21. a víz világnapja. Több rendezvényen is igyekeztek hangsúlyozni – az alkalom kapcsán adódóan – hogy milyen gondokat okoz az egyenlőtlen hozzáférése a vízhez. Nem is gondolnánk, hogy napjainkban még mindig több mint 2 milliárd ember él úgy, hogy nincs biztos forrása, amelyből biztosítani tudná maga és családja számára az ivóvizet. 

A világnapi rendezvények mindig próbálnak valamilyen központi témát megragadva felhívni figyelmünket egy-egy akut probléma lényeges forrására. Ez most sem volt másképp március 21-én sem, hiszen a víz napján központi kérdés volt a felszínalatti vizek megőrzése.

Európában a lakosság közel 75%-nak a vízellátása felszínalatti vizekből ered, viszont többször is hangsúlyozták, hogy nem szabad csupán víztartaléknak tekinteni ezeket a vizeket, mivel a környezetünk része, ami megóvásra szorul. Mivel a felszínalatti víz nagyon lassan mozog a talaj alatt, ezért szinte minden emberi ráhatás hosszú ideig érezhető utána, vagyis egy szennyezés évtizedekig veszélyeztetheti a víz minőségét.

Fontos, hogy megfelelő erőfeszítéssel olyan világot tudjunk teremteni, ami számunkra és utódjaink számára is biztonságot tud nyújtani, hiszen környezetünkért mi magunk vagyunk a felelősek!

Forrás Zöld ipar magazin 2022/2
Előző cikkVíz – vigyázzunk rá!
Következő cikkSzolnoki napelemes erőmű