Ha megnézünk Földünkről egy képet akkor amit láthatunk az egy óriási vízmennyiség, ami borítja. Viszont ennek a rengeteg mennyiségű víznek csupán 2,5%-a édesvíz, ami az ember számára hasznosítható. De ennek a 2,5%-nak is csak a 0,3%-ához van hozzáférésünk.

Mindig is komoly kérdés volt a víztakarékosság. Hiszen attól mert nálunk folyik a csapból, még nagyon sok helyen gondot okoz akár egy pohárral elfogyasztani, nem ám ruhákat kimosni… Sokan nem is gondolnánk, hogy egy átlagos európai ember naponta megközelítőleg 150 liter vizet is elfogyaszt. Ezzel szemben a fejlődő országokban csekély az egy főre jutó napi vízfogyasztás átlaga, mindössze kb. 10 liter.

Mivel súlyosan fogy a felhasználható vízkészlete az embereknek ezért fontos hangsúlyozni, hogy takarékoskodni kell! Nem szabad pazarolni, mivel előbb-utóbb nálunk is elfogyhat, ha nem válunk tudatosabbakká.

Tippek és tanácsok:

  • Tudom, egy nehéz nap után jól esik az embernek egy kád meleg fürdő, de ha inkább tehetjük akkor válasszuk a zuhanyzást! A kádvíz kb 160 liter vizet fogyasztunk, míg egy gyors tusolással csupán csak 60-at.
  • Szinte minden háztartásba előforduló „probléma”, hogy a tus alá beállva ki kell engedni a vizet, hogy a kellemes hőfokot elérjük. Ilyenkor a „kiengedett” vizet gyűjtsük össze egy lavórba vagy vödörbe, és hasznosítsuk később a WC öblítésére vagy virágok locsolására.
  • Biztos sokan hallottuk már azt a mondatot, hogy „Ne folyasd a csapot!”. Nos, ez az egyik alapja a takarékoskodásnak. Zuhanyzás, fogmosás, borotválkozás vagy akár mosogatás közben nem kell folyamatosan engedni a vizet, hiszen több liter csupán csak lefolyik, ahelyett, hogy bármilyen hasznát vennénk inkább.
  • Ha tehetjük, akkor érdemes a csapokra úgynevezett perlátort szerelni, így a kifolyó vizet levegővel dúsítva észre sem vesszük az épp csak csordogáló víz mivoltát. Viszont a vízszámlád annál inkább kedvezőbb lehet!
  • A mosó- és mosogatógépet mindig úgy indítsuk el, hogy azok nem félig üresek, hanem tele van pakolva.
  • A piacról megérkezve a frissen vásárolt zöldségeket és gyümölcsöket nem kell folyóvíz alatt pucolni hosszas percekig, hanem bőven elég egy tál víz és kefe!

Reméljük egy picit közelebb kerültünk mind a vízfogyasztás tudatosításához! Csak együtt tehetünk többet sajátmagunkért és a Földért!

Előző cikkPolimerből élelmiszercsomagolás
Következő cikkTöbb milliárd ember nem tud tiszta ivóvizet inni