Pontosan tudjuk, hogy az autók milyen környezetkárosító hatással bírnak napjainkban. Egy felmérés szerint a levegőben előforduló mikroműanyag 85%-áért a gumiabroncsok kopása felel.

Dél-Koreai kutatók ezzel a problémával foglalkozva kifejlesztettek egy olyan úgynevezett „Öko-gumit”, amely megakadályozza a légszennyezést. Az abroncs, alakját leszámítva, mindenben eltér egy átlagos autógumitól. A különleges mintázatával a rovátkáiba gyűjti össze a mikroműanyagokat és továbbjuttatja a kerék belsejébe szerelt gyűjtőkapszulába.

Jogos a kérdés, hogy mikor kell kicserélni! Nos, mivel egyszer ez a kapszula is megtelik, ezért szükségessé válik majd a cseréje. Ezt az abroncson és a felnin megjelenő piros jelzés fogja mutatni.

Illetve az miatt sem kell aggódnunk, hogy az elektromos vagy hidrogénüzemű autónk súlyosabb nyomást jelentene a környezetünknek, mivel a benne lévő akkumulátor miatt nehezebbek és ezáltal gyorsabban és jobban kopnak a gumik is. Nem szennyezi a környezetet, se a levegőt. Tudatos választás a jobb életért!

Forrás Zöld ipar magazin 2022/2
Előző cikkPálmaolaj
Következő cikkAz esővíz fontossága