A pálmaolaj szinte – mondhatni már lételeme az embernek – mindenhol megtalálható. Nincs olyan termék/élelmiszer, amelyben ne lenne – legyen szó akár kozmetikumról, gyógyszerről, kenőanyagról vagy akár biodízelről. Néhány évtizede van a piacon, és alkalmazzák előszeretettel, de már is olyan környezetbéli pusztításokat végzett, amely maradandó lesz az egész világ számára. Ám az indonézek mégsem e miatt állítják le a pálmaolaj exportjukat.

30 éve már, hogy Indonéziában elkezdték az olajpálma-ültetvények létesítését, ezzel felváltva szép lassan a trópusi esőerdőket. Így az ország a világ elsőszámú pálmaolajtermelője és egyike a Top5 esőerdőírtó országok egyikének. De még sem ez az indoka annak, hogy miért állították le április végén a pálmaolaj exportját, hanem az orosz-ukrán háborúból fakadó készlethiányra hivatkozva.

Hogy miért a pálmaolaj?

Nos, mivel az előállítása rendkívül költséghatékony, ezért nem kérdés, hogy anyagilag megéri. A világ olyan országaiban termesztik, ahol olcsó az előállítása, hiszen a munkavállaló is olcsóbb és védtelenebb, illetve, ami még súlyos probléma, hogy ezeken a helyeken nincsenek olyan környezetvédelmi szabályozások, amelyek gátat szabva védenék meg az esőerdőket és egyéb területeket.

De akkor milyen alternatívái vannak a pálmaolajnak?

Ha nagyon polgárpukkasztó választ adnánk akkor egyszerűen a „semmilyen” szó rövidre zárhatná ezt a kérdést. De csak hogy jobban megértjük: pálmaolaj nélkül az élelmiszeripar hanyatlásnak indulna, hiszen bizonyos árucikkek tűnnének el a bevásárlóközpontok polcairól és fagyasztószekrényeikből. Elsősorban, amit hiányolhatnánk az a fagyasztott sültkrumpli vagy más burgonyaalapú termékek (pl.: chips), de sorolhatnánk egy csomó más édességet is.

Megoldás jelenesetben az lenne, ha elkerülnénk minden olyan terméket, amelynek köze van a pálmaolajhoz és olyan termékeket vásárolnánk, amelyekről megtudunk mi magunk is győződni, hogy friss, helyi és szezonális alapanyag lehet a konyhánkban/ háztartásunkban. Bár természetesen erről az élelmiszeripar hallani sem akar… de ha nincs fenntartható alternatíva akkor olyan élelmiszereknél kell maradnunk, amelyekhez nem szükséges a pálmaolaj, mint alapanyag.

Nagy problémával állunk szemben, amit egy ember egyedül nem tud megoldani, de nem is kell. Viszont egy ember döntése már előrébb lendíti a probléma megoldását. Ha tehetjük akkor ne pálmaolaj tartalmú termékeket vásároljunk!

Előző cikkSzolnoki napelemes erőmű
Következő cikkÖko-gumiabroncs