Ha meglátogatjuk nagyszüleinket – akik esetleg falun élnek – sokszor találhatjuk szembe magunkat egy hordónyi vízzel az eresz alá állítva. Az esővíz összegyűjtésével a lehető legegyszerűbb módon tudjuk kertünket gondozni. Az esővizet az ember már mondhatni ősidők óta gyűjti és hasznosítja, de a 21. század most még is arra kényszeríti az embert, hogy ezt a szokást újra megtanulja és elsajátítsa.

Különösebb nagy tudást nem kíván maga után az víz összegyűjtése, csupán elég annyi, hogy tisztában legyünk azzal a ténnyel, hogy miért fontos és hasznos csinálni. A klímaváltozás során jelentkező vízhiány és az egyenletlen csapadékelosztás révén egy nagyon környezettudatos cselekedet a mai világban.

A környezeti hasznokon kívül még számos személyes haszonnal is bír. Az első és legmérvadóbb talán, hogy ingyen van, nem kell érte fizetnünk se víz-, se csatornadíjat és számos olyan tevékenységet kiválthatunk vele, amihez korábban csapvizet használtunk.
Illetve az esővíz lágyabb, mint az a víz, ami a csapból folyik – kevesebb benne a kalcium és a magnézium – viszont a városi csapadék jóval szennyezettebb és savasabb a csapvíznél.

Ha tehetjük akkor gyűjtsük magunknak a csapadékot, hogy hasznosíthassuk otthonunkban, mint pl.: öntözés, autómosás, takarítás vagy akár vécéöblítés során egyaránt. Arra figyeljünk, hogyha az összegyűjtött vizet semmikép ne használjuk főzéshez, fürdéshez vagy ivóvízként. Illetve a városi víz szűrés nélkül lehet többet árthat növényeinknek, mint használna.

Figyeljünk környezetünkre és hamar megfogja hálálni – akár a vízszámla összegén is észrevehetjük!

Előző cikkÖko-gumiabroncs
Következő cikkTrumpet lett az első angol véreb, aki megnyerte Westminster legjobbja címet