Egészségünk megtartása érdekében fontos a megfelelő cukorbevitelre figyelni. Nem jó, ha túl nagy mennyiségben fogyasztjuk, hiszen magas a glikémiás indexe. Ellentétben a xilittel, ami egy természetes cukorpótló.

A xilit – vagy más néven nyírfacukor – csak részben természetes, hiszen ma már kémiai eljárások révén állítják elő kukoricából. Továbbá szükség van még nikkel alumíniumporra és etanolra, így tehát inkább a cukoralkoholok közé sorolható.

A xilit vonzereje:

A hagyományos répacukorhoz hasonlóan édes és vízben könnyen oldódik, viszont közel 30%-al kevesebb kalóriát tartalmaz. További előnye, hogy a vércukorszintet csak kismértékben és azt is csak nagyon lassan emeli meg, mivel alacsony a glikémiás indexe. Ennek a tulajdonságának köszönhetően diabéteszesek és metabolikus szindrómában szenvedők is nyugodtan fogyaszthatják.
A diétánkba is kis mennyiségben tökéletesen beilleszthető, hiszen nem hizlal és fogyasztása hamar teltségérzetet okoz, tehát nem kell aggódnunk a túléves miatt sem.

Kevesen gondolnánk, hogy ez a cukorpótló hatékony lehet fogszuvasodás ellen. Édes ízének ellenére csökkenti a szájüregben elszabaduló szuvasodásért felelős baktériumok szaporodását, sőt továbbá segít az antioxidánsok beépülésében is.

A sok pozitívum ellenére találhatunk kellemetlen hatást is, méghozzá a hasmenést. Mivel a cukoralkohol nehezen bomlik le a szervezetben, mint egyéb szénhidrátok így emésztetlenül a vastagbélbe jutva irritációt okozhatnak. Ez a folyamat teljesen természetes akkor, ha még csak néhány napja, vagy 1-2 hete kezdtük el fogyasztani a xilitet.

Ha a hasmenés tovább tart mint 2 hét akkor inkább keressünk másik cukorpótlót, de ezen az egy negatívum ellenére semmi más nem szól ellene. A napi ajánlott adat felnőttek számára 40-50 gramm, amint ne lépjünk túl.