Nem is sejtjük, hogy mennyi „csodaszer” lapul meg otthonunkban, amelyeket akár a háztartás minden területén fel lehet használni és nem csupán csak egy célzott területen. Ilyen például a só.

A só hallatán először az jut eszünkbe, hogy főzés során nélkülözhetetlen alapanyag az ételek ízesítéséhez. Ám nemcsak a konyhában vehetjük hasznát, hanem akár takarításnál, rovarok eltávolításánál vagy kárpitok tisztításánál is.

Kevesen tudják, hogy a só kiváló súrolószer, kíméletes, ugyanakkor hatékony is. Sőt, szagtalanító hatása is rendkívül kimagasló.

Könnyedén megtisztítható vele a lefolyó is. Ha rendszeresen (heti 1-2 alkalommal) forró és sós vizet öntünk a lefolyóba, akkor nemcsak a kellemetlen szagoktól óvhatjuk meg magunkat, hanem a zsíros lerakódások megelőzésére is megoldást jelenthet.

Tökéletes lehet vasalónk talpának megtisztítására is. Nem kell mást tennünk hozzá, csupán egy papírlapra szórni egy kis sót és vasalóval többször át kell menni rajta.

A kertes házban élők már biztos találkoztak sok kis bosszantó hangyával, akik csak úgy hívatlanul betörnek otthonukba. Erre a problémára is megoldást jelenthet a só, de csak abban az esetben, ha nincs otthon háziállat! Az ablakpárkány, a bejárat nyílásaihoz szórjunk sót és a kellemetlen kis betolakodók már távol is maradnak.

Egy csokor vágott virág vizébe is bátran tegyünk egy csipettel, hiszen így tovább friss marad a vázában lévő növény.

Adventi időben talán minden terítő megmenekülhet a viaszfoltoktól, ha a gyertyákat használat előtt néhány órára sós vízbe áztatjuk és utána hagyjuk, hogy a sóskéreg rászáradjon. Így biztos, hogy nem fog csepegni.

Szóval, ha találunk a spájzban egy-két csomag lejárt sót, amelyet már főzéshez nem használunk, akkor még ne dobjuk ki a kukába, nézzük meg, hogy mire lehet még hasznosítani a háztartásban!