Különleges karácsonyi szokások világszerte

Minden keresztény országban különleges ünnep a karácsony, különleges szokásokkal. Körképünkből kiderül, hogy vannak, akik görkorcsolyával gurulnak a hajnali misére, máshol pókhálót vagy éppen uborkát lógatnak a fenyőfára.

Európai hagyományok

A pók jó néhány néphagyomány szerint szerencsét hoz, így vélik Ukrajnában is, ahol a hagyományos díszek mellé pókhálót aggatnak a fára, bízva a jobb szerencsében. Portugáliában – szintén a jobb jövő reményében – a karácsonyi lakoma során az elhunytak hozzátartozók számára is az asztalra készítik a tányérokat és evőeszközöket, akik hálájuk jeléül áldást hozhatnak a család számára. A németeknél, pontosabban a bajoroknál sem mindennapi dísz ékesíti a karácsonyfákat: savanyú uborkát (illetve azt jelképező díszt, úgynevezett Weihnachtsgurkét, felső képünkön) helyeznek az ágak közé, s az a gyermek, aki megtalálja, személyesen kap ajándékot a Mikulástól.

Bartolomeo Pinelli: La Befana (1821)

Az olaszoknál egy idős asszony, La Befana ad ajándékot a jól viselkedő gyerekeknek, míg a rosszaknak szenet csempész a csizmájukba (jobb oldali képünkön). Walesben csontváz formájú ló a karácsony szimbóluma, a svédek pogány hagyománya a szalmából készült Yule kecske, míg a holland gyerekek répát dugnak a cipőjükbe, hogy a Mikulás szánját húzó ló se maradjon táplálék nélkül. Izlandon tizenhárom troll lepi el az utcákat s oszt rohadt burgonyákat a rossz gyerekeknek, míg Grönlandon a helyiek kedvenc csemegéjüket, a savanyított vagy natúr bálnabőrt fogyasztják nagy élvezettel.

Mi a helyzet a többi földrészen?

Venezuelában görkorcsolyával gurul hajnali szentmisére az ünneplő tömeg, akkor a főbb utakat lezárják a forgalom elől, hogy mindenki biztonságban juthasson el a templomokba. Guatemalában az ünnep előtt minden háztartásban összegyűjtik a szemetet, amit felhalmoznak az udvaron, a tetejére ördögbábut tesznek, majd meggyújtják és elégetik a halmot. A La Quema del Diablo nevű rituálé segítségével jelképesen megszabadulnak bűneiktől, így megtisztulva várhatják a következő évet.

Fotó: Teletex Holidays

Dél-Afrikában sok helyen az olajban kisütött császárlepke-hernyó az igazi ünnepi menü (bal oldali képünkön): a hatalmas, duzzadt lárvákat ünnepi színezetük miatt másnéven karácsonyi hernyókként is emlegetik, ráadásul igen laktató étel, rendkívül fehérjedús táplálékforrás; míg Új-Zélandon egy különleges fa, a pohutukawa tölti be a karácsonyfa funkcióját.