Májunk nap mint nap dolgozik azon, hogy megszűrje szervezetünkből a méreganyagokat. Képes a megújulásra még akkor is, ha károsodás éri. Ez rendkívüli, hiszen nincs még egy ilyen szervünk, amely ilyen nagy mértékben képes lenne regenerálódni.

Ugyanakkor, ha folyamatosan méreganyagokkal bombázzuk testünket a májunk is megtud betegedni. Ha megbetegszik akkor az életminőségünk romlásnak indul, hiszen rendellenességek alakulhatnak ki.

A máj képes elzsírosodni bizonyos ételek által, amelynek következtében kialakulhat magas vérnyomás, hepatitis, 2-es típusú cukorbetegség.

Ha májunk elzsírosodott annak jelentkezhetnek szemmel is látható tünetei. Ilyen pl. a has körüli elhízás. Elhízásról akkor beszélünk, hogyha a férfiaknál a kerület meghaladja a 102 cm, nőknél pedig a 88 cm-t. Labor vizsgálatok által kimutatható eredmények is megállapíthatják, pl. ha megemelkedik a koleszterin vagy ha a glikémiás index magasabb 110 mg/dl értéknél, illetve akkor is hogyha a vérnyomás meghaladja a 130/88 mm Hg értéket.

Ennek a leggyakoribb oka a túlzott cukorfogyasztás. Hiszen előfordulhat, hogy a testtömegükön nem vagy csupán minimális veszik észre, de májuk megsínyli ezt a fajta életmódot. Egy kutatás szerint, míg a cukorfogyasztás révén testtömegünk csupán 2%-al emelkedik, addig májunk 27%-al lesz zsírosabb.

Cukros nasik helyett fogyasszunk inkább gyümölcsöt vagy zöldségeket!