Karácsony elteltével sokan fogjuk megrohamozni az edzőtermeket, hogy a bejgli evésből keletkezett pluszoktól búcsút vehessünk. Mielőtt esze-veszett diétába és intenzív edzésbe kezdenénk előtte vessük bele magunkat a vas és pótlása fontosságába.

Hogy miért kell vas a sportoláshoz?

Intenzív sportolás közben a szereveztnek több oxigénre van szüksége, így elkezd mioglobint termelni, amelynek alapvető építőeleme a vas. A megnövekedett vasszükségletet a vasraktárból szabadítja fel, amelyet fontos szinten tartani.

Ha az elfogyasztott vasat nem megfelelően pótoljuk akkor vashiány alakulhat ki. Vas hiányában nem lesz olyan a teljesítményünk mint azt mi szeretnénk. Elkezdjük sajátmagunkon megtapasztalni a fejfájást, koncentrációzavart, légszomjat, hajhukkást, de akkor is aggódhatunk, ha csak szimplán jólesik elropogtatni egy kocka jeget. A vashiány legveszélyesebb velejárója a vérszegénység, amely akár az egész szervezet összeomlásához is vezethet.

Ha szeretnénk tudatosan sportolni és egészségesen élni akkor ellenőrizzük egy egyszerű laborvizsgálattal a vasszintünket!

Előző cikkSportok, amelyek a testre és lélekre is hatással vannak
Következő cikkVálasszunk megfelelő alvási pózt!