Az alvás komoly relevanciával bír, hiszen nem csak a számunkra megfelelő ágyneműt választjuk meg, hanem az ágyat, a matracot, sőt még az alvási pozíciót is. Nem is gondolnánk, hogy egy-egy póz milyen kímélő vagy akár terhelő lehet testünk és szervezetünk számára egyaránt.

Az első és legfontosabb, hogy elegendő időt szánjunk az alvásra. Hiszen hiánya komoly betegségek és egészségügyi zavarok okozója lehet. De az, hogy milyen pozícióban alszunk szintén befolyásoló hatású lehet, hiszen gondoljunk csak bele, hányszor ébredtünk úgy, hogy elaludtuk a nyakunkat vagy elzsibbadt a karunk.

Háton annak érdemes aludnia, aki szeretné megelőzni hátfájást vagy gyomorégéssel küzdenek. Háton fekve ugyanis nem terheljük gerincünket, illetve ha a fejünket megemeljük 1-2 párnával akkor esélyt sem adunk a gyomorsavnak, hogy visszajusson nyelőcsövünkbe.

Az oldalfekvés szintén a gerincünkre lehet jótékony hatással, hiszen így megőrizhetjük a gerinc természetes formáját. Kismamáknak is erősen javallott ez a pozíció, hiszen kíméletes a pocaklakóra és gerincre is egyaránt. Viszont előfordulhat, hogy az oldalpozíció váll-, esetenként nyakfájást okozhat.

A hason alvás enyhítheti a horkolást, viszont nagyobb eséllyel fordulnak elő nyaki panaszok, hiszen ebben a pózban elgémberednek az ott található izmok. Sőt, ez a póz a legmegterhelőbb, ha gerincünkről van szó!

Figyeljünk a megfelelő alvásra és arra is, hogy milyen pózban és milyen ágyneművel töltjük az alvást!

Előző cikkSportoláshoz nem elég a vasakarat
Következő cikkEzért fontos az állatvédő egyesületek szerepe