Az egészségünk megőrzése mellett környezetünk védelme is egyre fontosabb szerepet tölt be napjainkba. Ez megnyilvánul a táplálkozási szokásaink változásában is, kevesebb állati és több növényi eredetű terméket fogyasztunk, vagy vegetáriánus, esetleg vegán életmódra térünk át.

Viszont a növényi táplálkozásnak is megvannak a maga veszélyei. Számos fontos vitamintól vonjuk meg szervezetünket vagy legalábbis nem elegendő mennyiséget juttatunk be – mint pl. a B- vitamin.

A gyümölcsök és zöldségek nem tartalmaznak elegendő B-vitamint, ahhoz, hogy a napi szükségletet biztosítani tudják. A megfelelő dózis bevitelére két megoldás létezhet: vagy extrém mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, vagy más forrásból biztosítjuk a B-vitamin bevitelt.

Aki környezettudatosan él annak nagyon fontos, hogy az étkezésében is a lehető legkisebb ökológiai lábnyom jelentkezzen. Mivel az állattenyésztés több energiát ölel fel, mint amennyit ki lehet nyerni belőle, ezért sokan választják inkább a növényi táplálkozást.

Előfordulhat, hogy zöldségekből és gyümölcsökből extrém mennyiséget kell fogyasztani, hogy B-vitaminból megfelelő mennyiséget vigyünk be, mivel vannak olyan tápanyagok – mint a B12-vitamin – amelyeket csak állati eredetű élelmiszerekben találhatunk meg. Az biztos, hogy a zöldségek és gyümölcsök egészségesek és fenntarthatóak, de nem a B-vitamin tartalmukról híresek.

Előző cikkKedvencünk mosolyának ápolása
Következő cikkKülönféle csírák élettani hatásai