A csíra fogyasztásának számtalan jótékony hatása van, amelyet képesek gyakorolni az emberi szervezetre. Ugyanakkor fontos odafigyelnünk a forrásra, hogy az valóban megbízható és fogyasztásra alkalmas. A WHO szerint a csírák közepes kockázattal bírna, hogy a fogyasztásukról van szó.

Ha megbizonyosodtunk a minőségről akkor bátran fogyasszuk, hiszen élettani hatásai elképesztőek. Hoztunk néhány csírafajt és azoknak pozitív tulajdonságaikat.

A gabonafélék közül az egyik legkimagaslóbb a búzacsíra. A rendszeres fogyasztása segít a vércukor és a vérnyomás szinten tartásában, segíti az emésztést és mindezek mellett gyulladáscsökkentő, baktériumölő és hurutoldó hatással is rendelkezik. A férfiak segítségére is szolgál, hiszen több tanulmányban is írtak már a potencianövelő hatásáról is.

Hüvelyesek közül a zöldborsót emelnénk ki, amely képes az inzulinszintet szabályozni és csökkenteni a koleszterint. Tartalmaz még rákblokkoló és megelőző anyagokat is, illetve nagyon jó vasforrás.

A zöldségfélék csírája is alkalmas fogyasztásra, többek között az édeskömény, amely kiváló puffadásgátló vagy a hagyma, amely méregtelenít és gyógyírt jelent a gyulladásokra, fekélyekre.

A fű- és lucernacsírák közül érdemes a mustármagot megemlíteni, viszont ezt inkább időszakos kezelésekre szokták javallani, hiszen izzasztó hatása megterhelheti a szervezetet. Ugyanakkor tisztítja a vért, a májat és az emésztőrendszert. Hajhullás kezelésére is hatékony lehet.