Ha betérünk egy szupermarketbe az utóbbi hetekben azzal szembesülhettünk, hogy az áraink nem 10-20 forinttal, hanem akár több százzal is megemelkedtek, drágultak bizonyos termékeink. A felháborodás sok esetben jogos, hiszen élelmiszerről beszélünk, amely nélkülözhetetlen a létfenttartáshoz.

Az – mondhatni – már megszokott volt, hogyha picivel minőségibb vagy egészségesebb termékeket szeretnénk kosarunkba helyezni akkor a drágább dolgok kerültek megvásárlásra. Viszont nem kellett aggódni, hogy génmódosított, antibiotikummal dúsított étel kerül az asztalra.

Ukrajna és Oroszország meghatározó termelői szerepet töltenek be a szántóföldi növények kitermelésében, különösen a búza és az olajosmagvak tekintetében. Ökológiai gazdálkodásban, biominősítéssel nagy mennyiséget állítanak elő, vagyis csak állítottak…

A két ország között kialakuló háború miatt ezek a termékek kiestek az európai körforgásból, ezzel keresleti piacot generálva. A biopiacon minden évben nagyobbak az igények háborús hatások nélkül is, amit eddig több-kevesebb sikerrel sikerült mérsékelni. Viszont a most kialakult helyzet enyhítésére a magyar termelés nem lesz elegendő. Amíg tart a hiány – és várhatóan még elhúzódik egy ideig – addig a hazai biotermelők áron felül tudják értékesíteni a termékeiket, ahogy tapasztaljuk is a mindennapokban. Illetve látható a mezőgazdasági változás is, hiszen a vetésterületek hirtelen megnövekedtek.