Kelet-Afrikában található egy olyan rágcsáló, amely sajnos kinézetre talán nem nyeri el tetszésünket, de irigylésre méltó képességgel rendelkezik.

A csupasz földikutya egy apró rágcsáló, testén csak néhány bajusz található. Hatalmas fogakkal rendelkezik (legalábbis a saját testéhez képes) és apró szemekkel, aminek túl sok haszna nincs, hisz gyakorlatilag vak, viszont cserébe ez a rágcsáló nem érez fájdalmat. Ez a tulajdonság egyedülálló az állatvilágban. A csupasz földikutya agyában nem található meg a Substance P nevű ingerületátvivő anyag, amely által más állatok érzékelik a fájdalmat. Nem is engedhetné meg magának, hisz egész élete fájdalommal és kínnal telik. Járatait átjárja a mérgező szén-dioxid ez pedig fejfájást és szédülést okozna.

Anyagcseréjük rendkívül lassú így hosszú ideig elélnek, ráadásképp rákos sejteket sem fedeztek még fel testükben. Több százan élnek a járatokban kolóniákban, ahol egy királynő a vezetőjük. A királynő vizeletével elnyomja az alattvalók hormonális aktivitásukat, ugyanis a szaporodás joga csak őt illeti meg.

Amilyen élete van a csupasz földikutyának, meg is érdemli, hogy a fájdalom egy ismeretlen érzés legyen számára.

Forrás [IPM Tudtad-e?]
Előző cikkHárom tényező is szükséges a hullámokhoz
Következő cikkLehet, hogy új fajt fedeztek fel a Csendes-óceán mélyén