A szilva elsősorban hashajtó hatása miatt terjedt el a gyümölcsök jó tulajdonságai között. Ugyanakkor számos más pozitív hatása van az emberi szerveztere, ami mellett nem szabad szó nélkül elmenni.
- Rostban, vitaminban és antioxidánsokban gazdag. Segít helyreállítani az emésztési zavarokat.
- Kiváló immunerősítő A-, B- és C- vitamin tartalma miatt, továbbá a benne fellelhető béta-karotin, kálium, kalcium és magnézium tartalommal.
- A vastagbélben található letapadt salakanyagok és mérgek megtisztításában is közrejátszik, aminek előnye, hogy helyre áll a bélflóra, ami ugyancsak elengedhetetlen az immunrendszerünk kiegyensúlyozott működéséhez.
- A szilva egyik legegészségesebb része a héja. Ugyanis a benne található flavonoidok megvédik a szív- és érrendszert, gátolja a zsírsavak oxidációját, csökkenti a koleszterinszintet és meggátolja az érelmeszesedést.
- A szilvában előforduló B-vitamin mind hozzájárul a bőrbetegségek kialakulásának megelőzésében, csökkenti az izomgörcsök kialakulásának lehetőségét és támogatja a máj megfelelő működését.
A szilvának egy hátránya van: a magas rosttartalom könnyen okozhat puffadást. De mértékkel és tudatos táplálkozással számtalan előnyét tudjuk érvényesíteni szervezetünk számára.