A szilva elsősorban hashajtó hatása miatt terjedt el a gyümölcsök jó tulajdonságai között. Ugyanakkor számos más pozitív hatása van az emberi szerveztere, ami mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

  1. Rostban, vitaminban és antioxidánsokban gazdag. Segít helyreállítani az emésztési zavarokat.
  2. Kiváló immunerősítő A-, B- és C- vitamin tartalma miatt, továbbá a benne fellelhető béta-karotin, kálium, kalcium és magnézium tartalommal.
  3. A vastagbélben található letapadt salakanyagok és mérgek megtisztításában is közrejátszik, aminek előnye, hogy helyre áll a bélflóra, ami ugyancsak elengedhetetlen az immunrendszerünk kiegyensúlyozott működéséhez.
  4. A szilva egyik legegészségesebb része a héja. Ugyanis a benne található flavonoidok megvédik a szív- és érrendszert, gátolja a zsírsavak oxidációját, csökkenti a koleszterinszintet és meggátolja az érelmeszesedést.
  5. A szilvában előforduló B-vitamin mind hozzájárul a bőrbetegségek kialakulásának megelőzésében, csökkenti az izomgörcsök kialakulásának lehetőségét és támogatja a máj megfelelő működését.

A szilvának egy hátránya van: a magas rosttartalom könnyen okozhat puffadást. De mértékkel és tudatos táplálkozással számtalan előnyét tudjuk érvényesíteni szervezetünk számára.