A csicseriborsót szinte minden ételhez könnyű kombinálni valamilyen formában. Szerencsére már olyan jól elterjedt, hogy szinte bárhol kapható és egészségünkre is számtalan jótékony hatással bír. Na de mivel?
Iszonyatosan magas a tápanyagtartalma. Fehérje– vas– és foszfortartalma is kiemelkedő, de nem szűkölködik magnéziumban, cinkben és B1, B6, B9 vitaminokban sem. Fehérjetartalma mellett szénhidrátban is bővelkedik.
Ha puffadással küszködünk ettől a hüvelyestől akkor érdemes csíráztatva fogyasztani, hiszen csíráztatás során elkezdenek lebomlani a komplex fehérjék és keményítők és a vitamintartalmuk megnő.
A csíráztatott csicseriborsót fogyasztás előtt meg kell főzni, ami csupán – a csíráztatásnak köszönhetően – 40 percről kb. 15 percre redukálódik. Ezután ugyanúgy fogyasztható/használható, mint a főtt változata.
A főtt csicseriborsóból könnyedén készíthetünk humuszt, amelyet tovább extrázhatunk ha turmixolunk bele céklát, zöldleves zöldségeket vagy csupán zöldfűszerekkel is fokozhatjuk ízvilágát. Alkalmas még levesek alapjába is.