Amilyen erőteljes illattal bír – sokaknak már szag – annyira egészséges ez a zöldség. A lilahagyma rengeteg tápanyagot, antioxidánst tartalmaz és ezek mellett még ráadásul baktérium- és vírusölő hatással is bír.

Hatékonyan képes felvenni a harcot az influenzával, fertőzésekkel és számos más gyulladásos megbetegedéssel a magas illóolajtartalma miatt.

A lilahagyma csípőségét és illatát kéntartalmú vegyületek okozzák, amelyek roppant hasznosak az emberi szervezet számára. Ezek a vegyületek ugyanis méregtelenítő és immunerősítő hatásúak. Sőt, kutatások kimutatták, hogy képes megakadályozni az elhalt vérsejtek alvadását is.

A lilahagymában található kvercetin és antocianin semlegesítik a szabad gyököket, gátolják a rákos sejtek terjedését és növekedését, illetve megakadályozzák a gyulladások kialakulását. A szervezetünk akkor tudja ezeket az antioxidánsokat a leghamarabb felismerni és hasznosítani, hogyha természetes – azaz lilahagyma – formájában visszük be.

Továbbá fogyasztása kiváló forrást biztosít a krómnak, amely csökkenti a vércukorszintet és elősegíti a sejtek inzulinérzékenységét.

Ha lilahagymát fogyasztunk akkor azt inkább hőkezelés nélkül tegyük, így nem veszít antioxidáns tartalmából. Illetve még egy hasznos tipp: ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jussunk nem szabad leszedni a hagyma külső, de még ehető rétegeit, hiszen abban vannak a legmagasabb arányban az értékes források.