Akinek fontos az egészség megőrzése annak fontos a helyes táplálkozás is. Egy nem mindennapi és igen drága zöldségfajtát szeretnénk ismertetni, a lila édesburgonyát. Hazánkban talán még annyira nem terjedt el, de érdemes felhívni rá a figyelmet.

Édesburgonya hallattán először a narancs húsú, sárgás-barnás bőrű növény juthat eszünkbe. Viszont nem minden édesburgonya ilyen jellemvonású. Legyen az édesburgonya bármilyen színű is, egy biztos, hogy nincs semmiféle biológiai kapcsolatuk a hagyományos burgonyával.

A lila édesburgonya számtalan gyógyhatással bír, amelyeket fogyasztásával gyakorolhatunk szervezetünkön is. Az erős lila színért az antocianin felel, amely egy olyan tápanyag, ami kedvezően hat látásunkra és memóriánkra is.

Kifejezetten ajánlott cukorbetegek számára a fogyasztás is, hiszen csökkenti a vércukorszintet. Fogyasztása továbbá megvédi és javítja a máj- és a vese működését.

Olyan hasznos antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek megszabadulni a szervezetben található méreganyagoktól.

A sok pozitív tulajdonság mellett egy negatívumot is fellehet hozni: az pedig az ára. De ha otthonosan mozgunk kertünkben akkor bátran próbálkozhatunk a termesztéssel. Nem okoz nagy fáradtságot, érdemes a palántázást már február végén elkezdeni.