A lenmag joggal társítható a szuperélelmiszerek listájához, hiszen fogyasztása számos előnyt képes gyakorolni szervezetünkre. Talán nem olyan közismert jótékony hatásai, ezért összeszedtük miben is válhat hasznunkra.

A benne fellelhető omega-3 zsírsav révén képes csökkenteni a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát. Többek között fogyasztása segítheti a testsúlyszabályozást is. A magas rosttartalom miatt képes a székrekedést és a rendszertelen székelést is javítani.

A lenmagban található lignánok tovább támogatják a szervezetet, mivel csökkenteni képesek az emlő- és petefészekrák, az endometriózis kockázatát és enyhíthetik a menopauza általános tüneteit, mint pl.: a hüvelyszárazság vagy hőhullámok.

Fogyasztását illetve nem kell nagyon törni a fejünket, hogy hogyan is lehetne beilleszteni a mindennapi étkezésünkbe. Egyrészt mivel nem kiló számra kell enni belőle mindennap, csupán 1-2 evőkanál elegendő ezért tökéletesen bepasszol egy reggeli joghurtba, turmixba, zabkásába vagy akár péksüteménybe sütve is.

Ami a szakemberek tanácsát illeti és ajánlott megfogadni az az, hogy érdemes őrölve fogyasztanunk, mivel az emésztőrendszerünknek nehézséget okozhat az ép, egész mag külső falának lebontása, így anélkül haladnak át az emésztőrendszeren, hogy minden előnyét ki tudná használni szervezetünk.