A laktózérzékenység egy gyógyíthatatlan állapot, amellyel hazánkban is nagyon sokan szenvednek. Azonban a vele járó kellemetlen tünetek enyhíthetőek a táplálkozás megreformálásával.

A laktózérzékenység lényegében enzim hiányában alakul ki, méghozzá olyan enzimek hiányoznak a szervezetből, amelyek nem képesek lebontani a tejcukrot. Így, ha olyan élelmiszert fogyasztunk, amelyekben megtalálható a tejcukor nehézséget okoznak. Elsősorban a nehezen emésztődnek meg, ezért tovább maradnak a vastagbél rendszerében.

A tüneteken a bélflóra baktériumai okozzák, mivel azok kölcsönhatásba lépnek a lebontatlan laktózzal, így termelnek zsírsavakat és gázokat, emiatt jelentkezik puffadás, hasmenés, hasigörcsök vagy akár hányinger és hányás is.

Mivel ez egy olyan állapot, amely nem visszafordítható, de enyhíthető, ezért elsősorban érdemes más étrendet kialakítani. Előtérbe kell helyezni a laktózmentes termékeket, kísérletezni kell, hogy mi az amit a szervezetünk még befogad és mi az amire már kellemetlen tünetekkel reagál. De megoldást jelenthet a problémánkra még a laktázenzim pótlása is. Ma már számtalan vény nélkül kapható gyógyszerkészítmény közül lehet választani a patikában. Étkezés előtt 20-25 perccel kezdi el kifejteni hatását és így megóvva minket a kellemetlen mellékhatásoktól.