Minden évszaknak meg van a kulináris élvezete, nyáron a rengeteg gyümölcs és zöldség ezerféleképpen felhasználható, tartósítható. Most egy isteni receptet hoztunk, amely könnyű reggeli vacsora, vagy csak szimplán nassolni való ötletnek bármikor szuper lehet. Ez az erdélyi zakuszka!

Hozzávalók:

  • 2 kg padlizsán
  • 1 ½ kg kápia paprika vagy más piros húsú paprika
  • 1 kg hagyma
  • só, bors
  • 400 ml olaj
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 l paradicsomlé

Elkészítés:

A padlizsánt 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a bőre el nem kezd ráncosodni. Miután ráncosodik kivesszük és megvárjuk, hogy kehüljön, majd a hájából kikaparjuk a belsejét.

A paprikát ugyancsak addig sütjük, amíg el nem kezd feketedni, kivesszük majd 10 percig letakarva pihentetjük. Ezután lehúzzuk a bőrét és kicsumázzuk. A padlizsánt és a paprikahúsát összeturmixoljuk.

A vöröshagymát apróra vágva megdinszteljük kb. 2 dl olajon, majd hozzáadjuk a fokhagymát, az összeturmixolt padlizsánt és paprikát, a maradék olajat és a paradicsomlevet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd csupán addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Kész is és roppant finom friss pirítósra kenve!