A téli időszakban egyre gyakrabban jön velünk szembe egy-egy gesztenyeárus vagy csupán a boltok polcain mi magunk is megválogathatjuk a sütni való gesztenyét. Sokan szeretjük íze miatt, viszont fontos tudni, hogy milyen egészségmegőrző és betegségmegszüntető hatásai vannak.

Télen mi sem fontosabb, mint a megfelelő vitaminbevitel. Nos, erről a gesztenye képes nagyban gondoskodni, ugyanis megtalálható benne E-vitamin, B1-, B2- és B6-vitamin. Meglepő módon C-vitamin tartalma még néhány citrusfélét is kenterbe ver.

Magas rosttartalma miatt beleink működését is képes karbantartani, ugyanis fogyasztásával a vastagbélben lerakódott károsanyagokat eltávolíthatjuk. Viszont hasmenés esetén is különösen jól hasznosítható.

Ha megfázás akkor sültgesztenye! A gesztenye rendelkezik energizáló hatással is, ami akár egy betegség okozta gyengeséget is képes elsöpörni. De ha a leveléből főzünk teát akkor számos légúti megbetegedést is kezelhetünk vele, hiszen úgy hat, mint egy köptető.

A vörösvérsejtek termelődéséhez folátra, B6-vitaminra és természetesen vasra van szüksége szervezetünknek. Mindhárom megtalálható a gesztenyében, ezért kiválóan képes támogatni a vérképzést. Kifejezetten ajánlott terhes kismamáknak, hisz a folátnak fontos szerepe van a gerinccel és az idegrendszerrel kapcsolatos születési rendellenességek megelőzésében.