Az időjárás és az évszakok változásával mindig fontos figyelnünk arra, hogy a megfelelő vitamin- és tápanyagforrásokhoz juttassuk szervezetünket. Az egyik legbiztosabb egészségmegőrző tipp, ha mindig a szezonális termékeket emeljük le a polcokról. Hiszen nincs akkora rizikófaktor, hogy génkezelt vagy vegyszeres kezelések révén termett meg.

Az őszi időszak egyik legbiztosabb és táplálóbb termése a szilva. Érdemes bevezetni a napi étkezéseink közé, hiszen serkenti az emésztést, véd a szívbetegségek és a kettes típusú diabétesz kialakulása ellen is.

Sokan aggódnak a gyümölcscukor-tartalom miatt, ha bármiféle gyümölcs fogyasztásáról van szó. A szilva esetében akkor fontos elgondolkoznunk a cukorbevitel mérséklésén, hogyha aszalt formában fogyasztjuk inkább. Ellenkező esetben a frissen fogyasztott gyümölcs segíthet az elhízás és az anyagcsere-megbetegedések kialakulása ellen is.

Immunerősítő hatását a benne rejlő A-, K– és Cvitaminnak köszönheti, de fogyasztani érdemes még a magas rost- és antioxidáns-tartalom miatt is. A gyümölcs 85%-a víz, így az érrendszeri megbetegedések ellen is jótékony hatást gyakorolhat, mindezek mellett a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Ha elkezdjük bevezetni étrendünkbe a szilvát, akkor néhány tippet érdemes megfogadni:

  • Reggel érdemes aszalt szilvával indítani a napot, esetleg zabpehellyel vagy joghurttal tálalva.
  • Károsanyag-semlegesítő hatása miatt érdemes főételek mellé is fogyasztani, akár sütve vagy főzve.
  • Reggeli vagy kora délutáni órákban még érdemes fogyasztani, hiszen frissítő lehet szervezetünk számára, de az esti időszakban inkább mellőzzük.

Figyeljünk oda egészségünkre és ha tehetjük természetes módon őrizzük meg magunk és családunk immunrendszerének megfelelő működését.

Előző cikkSminklemosás környezetbarát módon
Következő cikkBúzacsíra az idegrendszerért